Den stora energiomställningen som pågår i Norrbotten påverkar biltestnäringen i hög grad. Satsningen på ultrasnabbladdare i länet påverkar vilken attraktion Norrbotten som län har för biltestföretag. Det menar branschens samverkansorganisation.
– Ungefär 10 procent av fordonen ligger ute och provar på allmän väg. Det finns väldigt mycket laddinfrastruktur inne på testanläggningarna, men är magert med laddinfrastruktur ute på publika vägar. Enskilda testföretag kör tusentals mil på uppdrag åt sin kund, säger Robert Granström, ordförande i organisationen.
Har man kortat sina teststräckor för att ta sig tillbaka?
– Om man inte kan ligga ute på publika vägar och ladda och köra tillbaka till testanläggningen, så går man i princip miste om den typen av provning. Med en laddinfrastruktur av världsklass kan vi förlänga säsongen.
Idag finns ett 30-tal olika typer av företag kopplade till biltestbranschen i flera kommuner i Norrbotten.
– Det är en skiljeväg mellan att, antingen tappa 10 procent av omsättningen som är en miljard, och som har betydelse för svensk nettoexport på tjänstesidan. Alternativt att kunna öka omsättningen genom att man får en bra laddinfrastruktur och möjlighet att kunna erbjuda "grön el" dygnet runt.
För branschorganisationen är även eltillförseln en knäckfråga.
– Det är en utmaning även för nätägaren. Kunderna säger att 2025 kommer vi bara att ha laddbara fordon när vi kommer och testar. Det är 4 000 fordon. Säg att hälften av dem är på plats samtidigt i Arjeplog så innebär det alltså 2 000 laddbara fordon. Det finns bara 1 000 hushåll i Arjeplog så det blir ju en påtaglig påverkan på elnätet, säger Granström.
Vattenfall har ett hårt tryck på sig. Elnätet måste expandera - och det fort för att möta det enorma behov som samhället bygger upp.
– Vi har väldigt stor kapacitetsbrist i elnätet. Det är svårt att ansluta alla kunder i tid och det tar längre tid än vad kunderna vill. Det är något som vi jobbar väldigt mycket på, säger Peter Takacs, chef för elintensiv industri hos Vattenfall.
När kan ni möta behovet?
– Målsättningen är att Sverige ska nå sina klimatmål till 2040-2045. Vattenfall eldistribution har själv en målbild om att fördubbla elöverföringen i våra nät fram till 2030.