Videon är inte längre tillgänglig
Vid den senaste mätningen som Tarfala forskningsstation gjorde i augusti 2014 var sydtoppen 2.098 meter över havet, och med det är årets tröjor redan daterade.
– Vi måste justera siffran varje år men det kan vara kul också när man ser en tröja från när toppen var lite högre, säger Lisa Lindblom platschef på Kebnekaise fjällstation.
Men det är inte bara toppen av Kebnekaise som sjunker. Faktum är att glaciärerna i hela den svenska fjällvärlden smälter bort med allt högre hastighet.
– Kebnekaises sydtopp är en väldigt bra symbol för vad som händer i fjällen just nu, berättar Gunhild ”Ninis” Rosqvist som är professor vid Stockholms universitet och chef på Tarfala forskningsstation.
Tarfalas forskningsstation har gjort matningar på glaciärerna i Kebnekaiseområdet sedan 1940-talet, och under den tiden så har förändringarna varit omöjliga att missa. Storglaciären, som ligger öster om sydtoppen har minskat med en tredjedel under den tiden – motsvarande ungefär 150 Globen-arenor.
– Trots avsmältningen skulle det ta hundratals år för Storglaciären att smälta bort. Men många mindre glaciärer i den svenska fjällen kan komma att försvinna för alltid, säger Ninis Rosqvist.
Den övre delen av sydtoppen består av en 40 meter tjock glaciärskorpa som ligger ovanpå själva bergsplatån.
De senaste 15 åren har sydtoppen sjunkit med i snitt en meter per år, och snart kan den förlora sin plats som den högsta bergstoppen i Sverige.
Men för att hitta det som då blir Sveriges högsta topp behöver man inte söka länge, eftersom Kebnekaises nordtopp, som ligger en kilometer längre norrut, är 2.097 meter hög och består av solitt berg.
– Att nordtoppen snart kommer att vara Sveriges högsta berg det kan vi nog alla vara överens om, så länge det inte kommer någon plötslig istid, säger Lisa Lindblom, platschef på Kebnekaise fjällstation.
Men om Kebnekaises nordtopp blir Sveriges högsta berg, så kan problemen bli mer än symboliska. För nordtoppen är, trots att den ligger så pass nära sydtoppen, betydligt svårare att bestiga.
– Med rätt utrustning och rätt kunskap så är det inte några problem. Men om det fortfarande kommer många turister som bestiger toppen på egen hand – utan stegjärn, rep, sele, och isyxa – så kommer det också att ske fler olyckor, säger Johan Johansson, guideansvarig på Kebnekaise fjällstation.
De senaste åren har iskappan, som utgör själva glaciären, smält fram allt tidigare på året. Det betyder att toppen och kammen som leder mellan topparna består av ren is.
De flesta olyckorna uppe på Kebnekaise sker genom att någon halkar och sedan kanar ner för berget. Men om någon halkar och kanar från nordtoppen så är det betydligt värre.
– Då kan det sluta med att någon dör, säger Johan Johansson.
Nordtoppen nås genom att vandra längs en bergskam som är ungefär en halvmeter bred, med 50 graders lutning på båda sidorna, som avslutas med ett stup på 400 meter.
– Det är som att gå på en skridskobana som lutar åt båda hållen, säger Johan Johansson.
Nästa år kommer tröjorna i butiken på Kebnekaise fjällstation lyda ”2.098 m. öh”, och sydtoppen kommer fortfarande vara Sveriges högsta. Men glaciärsmältningen betyder mer än så.
– Om Sverige ska ha ett Arktis som vi kan lämna efter oss så måste vi öka kunskapen om de här områdena och de snabba förändringarna som sker. Annars kommer det aldrig bli en förändring, säger Ninis Rosqvist.