"Hade vi inte agerat skulle det sett ännu värre ut"

Lärarbrist satte käppar i hjulen för många elever under läsåret. Men Annica Henelund (C) hävdar att det blivit värre om de inte minskat antalet högstadieskolor.

Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Annica Henelund (C) ser inte att de kunde ha gjort annorlunda i fråga om den förändrade skolstrukturen i Kiruna.

Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Annica Henelund (C) ser inte att de kunde ha gjort annorlunda i fråga om den förändrade skolstrukturen i Kiruna.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2022-06-09 05:58

Kiruna kommun fick tung kritik av Skolinspektionen gällande Högalidskolan. Om eleverna inte erbjuds undervisningstid enligt timplanen och möjlighet till särskilt stöd innan 1 november väntar 600 000 kronor i vite.

I utredningen framgår bland annat att två klasser i nian inte hade matematik förrän efter höstlovet.

I februari var 29 nior inte behöriga till något yrkesprogram på gymnasiet, de var alltså inte godkända i kärnämnena svenska, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen. 20 av dem saknade åtgärdsprogram eller beslut om det.

De har erbjudits undervisning på kvällar och lov.

Beslutet att slå ihop två högstadieskolor har kritiserats. Men Annica Henelund (C), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden sedan 2019, ser inte att nya skolstrukturen har samband med problemen.

– Den stora problematiken i höstas var att det var mycket pensionsavgångar. Omstruktureringen innebar att 20 lärare behövde byta jobb, mer än så var det inte och vi har inte sett någon personalflykt. Det har också varit brist på behörig personal, säger hon.

De lyckades inte fylla lärarplatserna på Högalid. Gjorde ni en riskanalys innan och kunde ni inte ha sett att det här problemet skulle uppstå?

– Problemet hade varit ännu större om vi inte gjort om skolstrukturen. Då hade vi haft tre högstadieskolor i centrala stan att bemanna och det hade nog sett betydligt värre ut. Man såg att det skulle bli stora pensionsavgångar och det var anledningen till den nya skolstrukturen. Det här var inte något som vi politiker hittade på utan det kom från att rektorerna och förvaltningen flaggade för de här problemen.

Hur tänker du om att det finns elever som får svårt att komma in på sitt förstahandsval, vissa kommer kanske inte in på gymnasiet?

– Jag vet att man har jobbat under läsåret med att försöka ta ikapp så mycket som möjligt av den tid som förlorades.

Är det rimligt att ta igen det på elevernas lediga tid?

– Vad är rimligt och vad är inte rimligt? Vad ska man göra, när det inte finns personal måste man försöka lösa situationen på de sätt man kan. Det är klart att det är olyckligt och att man vill ha behöriga lärare på alla positioner, överallt. Men när det inte finns personal att rekrytera, då är det jättesvårt och man måste jobba på alla sätt man kan. Jag vet att den nytillträdde rektorn har jobbat väldigt hårt med att lösa situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!