Svåra frågor kvar att lösa

För två veckor sedan kunde Kirunaborna se det första huset rulla till ny adress till följd av gruvbrytningen. Ett stort projekt kan tyckas. Men ännu finns de riktigt svåra frågorna kvar att lösa: Vad ska hända med krematoriet, minneslunden och självaste Hjalmar Lundbohms grav?

SVÅR FRÅGA. Vad ska hända med Hjalmar Lundbohms gravplats när kyrkan flyttar? Det är det ingen som vet ännu.

SVÅR FRÅGA. Vad ska hända med Hjalmar Lundbohms gravplats när kyrkan flyttar? Det är det ingen som vet ännu.

Foto: Maria Unga

Kiruna2017-06-08 06:00

Senast 2025 ska Kiruna kyrka flyttas till sin nya plats enligt de senaste prognoserna från LKAB. Kyrkan ska flyttas till en plats mellan det nya stadshuset och kyrkogården och kommer att ligga på en liten höjd. Vad som ska hända med krematoriet och Hjalmar Lundbohms gravplats, som ligger i skogen intill kyrkan, är det fortfarande ingen som vet.

Krematoriet har nästan 4000 gravsatta i kolumbariet, där urnorna förvaras, och 2000 gravsatta i minneslunden.

– Just de bitarna försöker vi resonera kring, hur vi ska lösa det här, vi har kontakter med Svenska kyrkan centralt och givetvis med LKAB, säger Roland Rova, kanslichef vid Kyrkorådet i Kiruna.

Alla gravsättningar i minneslunden är stoppade för över två år sedan. Kolumbariet och facken där urnorna är gravsatta går att flytta, om man gör det i stycken. Krematoriet är byggt 1933 och innehåller kapell, begravningsplats och kylrum med kistförvaring.

– Hur flyttar man en minneslund? Ja, det är en bra fråga, funderar Roland Rova.

Om det blir en gruvstadspark av området där kyrkan, minneslunden och Hjalmar Lundbohms grav finns så kan den parken fungera i uppåt 30-40 år framåt tror han.

– Frågan kommer ju att vara aktuell hela tiden, hur flyttar man en minneslund? Det är svårt att flytta känslor.

– Det är så vi har resonerat. Om det blir en symbolhandling om 30-40 år, att man tar en bit av marken och flyttar den till en ny plats, men det är fortfarande en annan plats. Det är dom djupa frågorna som vi sitter och resonerar med inom Svenska kyrkan och LKAB, säger Roland Rova.

Hjalmar Lundbohm var LKAB:s förste disponent i Kiruna och formade samhället som byggdes upp och omnämns ofta som Kirunas grundare. Han avled 1926 och ligger nu begravd i skogen intill Kiruna kyrka. Det finns röster som menar att han redan är flyttad en gång, från kyrkogården, men det är något som måste undersökas historiskt menar Roland Rova.

– Är det verkligen han som ligger där eller är det en symbolhandling? Jag har sett en bild med en kortege som går till den platsen så med största sannolikhet så ligger han nog där.

Nu har Kyrkorådet och Svenska kyrkan åtta år på sig att fundera kring de svåra frågorna som måste lösas.

– Det är stora omvälvande frågor, vi har en hel del att göra nu under de här åren, säger Roland Rova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om