Norrbottensmedia har redan tidigare rapporterat om kvinnojourens arbete i Kiruna. Under 2016 hade kvinnojouren över 200 stödsamtal och drygt 40 övernattningar i jourlägenheten.
Enligt Christine Brännvall, som jobbar för rädda kvar jouren, vittnar siffrorna om att den behövs.
Kvinnojouren i Kiruna, som funnits sedan 1970-talet, kan snart läggas ner då man är kraftigt underbemannade. Under en tid har antalet aktiva jourkvinnor varit för få och uppdraget har därför slitit hårt.
Christine Brännvall, som varit aktiv i jouren en tid, vill att arbetet fortskrider.
En av anledningarna till torsdagens möte var att se om det finns intresse bland allmänheten för att engagera sig i kvinnojouren i framtiden. Till mötet hade jouren bjudit in gästföreläsaren Monica Burman från Umeå, lärare och forskare om mäns våld mot kvinnor.
Med på mötet var även Sparbanken Nord och Nybergs mekaniska som har intresse av att sponsra kvinnojouren i Kiruna. Totalt lockade mötet 26 personer.
Under mötet diskuterades det bland hur lagstiftningen kring invandrade utesluts från rätten till skydd mot våld, som svenska medborgare har. Mötet var lyckat, enligt Christine Brännvall.
– Uppslutningen var fantastisk. Redan innan mötet har vi flera intresserade som har möjlighet att ställa upp och arbeta för kvinnojouren. Det är inte bra att kvinnojouren behövs men det är fantastiskt att vi är här och ställer upp när det behövs, säger Christine Brännvall.
Resultatet av torsdagens möte blev att Sparbanken Nord sponsrar verksamheten under tre år, 14 kvinnor anmälde sig till styrelseuppdrag, informationsuppdrag eller stöd via jourtelefon och bland dem finns sju språkkompetenser som arabiska, kurdiska, engelska, samiska och finska.
Ny styrelse kommer att väljas den 24 april.