Större intresse för vetenskap
Det hölls även en vetenskapskonferens i samband med Linnéårets avslutning. Forskarna diskuterade bland annat kring hur ungdomar ska bli mer intresserade av vetenskap.
PRISTAGARE POLARRESAN. Kungen gratulerade Kate Nyman, Helena Maltinger och Julia Fränberg till förstapriset i tävlingen Polarresan.
Foto: Foto Thord Nilsson
Astronauten Christer Fuglesang, tillika hedersdoktor vid Umeå universitet, berättade om sina egna erfarenheter från vetenskapens rymder. Föredragen avslutades med ett panelsamtal där bland andra Nobelpristagarna Roger B. Myerson (ekonomipriset) och Sir Martin J. Evans (medicinpriset) deltog. -Det har varit en bra konferens och vi är nöjda med att ha fått hit personer som verkar inom olika områden. Det har varit en bra blandning av medicin, ekonomi och annan vetenskap, sade Göran Sandberg, rektor på Umeå universitet.Christer Fuglesang tyckte att debatten var givande.-Det är stimulerande att få chansen att träffa människor från olika områden och med olika åsikter, sade han.Den heta klimatfrågan var givetvis ett område som diskuterades. Det talades även om problemet med att få barn och ungdomar intresserade av vetenskap och forskning.-Det har varit en vikande trend när det gäller antalet elever som läser naturvetenskap. Det är en viktig utmaning att vända på den trenden. Vetenskap är kul och det har vi misslyckats med att få ut, sade Göran Sandberg.Roger B. Myerson menade att fler människor, inte bara prisbelönade forskare som intervjuas vid enstaka tillfällen, själva måste skaffa sig kunskap och förståelse kring hur olika system fungerar.-Det viktigaste är att nå ut med grundläggande forskning, att skapa förståelse för hur olika metoder fungerar, sade Roger B. Myerson.
Föddes 1707 i Råshult, Småland. Dog 1778.Började studera vid Uppsala universitet 1728Känd både i Sverige och internationellt som botaniker, läkare, geolog och zoolog och lärare.Lade grunden till en helt ny indelning av växterna, grundad på deras fortplantning, i verket Systema Naturæ.Gjorde flera forskningsresor, bland annat till Lappland 1738. Sammanställde materialet i resedagboken Iter Lapponicum.Adlades 1758
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!