Stora pengar kan sparas när golfbanan byggs om

Den nya E10-dragningen innebär att delar av golfbanan måste flytta. Tekniska verken vill använda jordmassor från nya centrum till golfbanans nya hål - på det sättet kan man spara drygt 67 miljoner kronor.

Vill återanvända jordmassor. TVAB vill köra jordmassor från nya centrum till golfbanan - som ska byggas om framöver. Genom att återanvända jordmassor på det här sättet sparas många miljoner kronor.

Vill återanvända jordmassor. TVAB vill köra jordmassor från nya centrum till golfbanan - som ska byggas om framöver. Genom att återanvända jordmassor på det här sättet sparas många miljoner kronor.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-03 16:20

– Det är en vinst för alla involverade. Dels ekonomiskt men även för miljön, säger Mattias Forsberg, kommunikatör vid Tekniska verken (TVAB).

TVAB vill återanvända jordmassor, morän och torv, som inte är lämpliga att bygga bostäder på och har blicken riktad mot golfbanan. Den ligger norr om nya centrum idag och kommer delvis att behöva flytta, huvudsakligen för att den nya dragningen av väg E10 tar mark i anspråk. Att bygga nya hål kommer kräva stora volymer anläggningsmassor - vilket är precis vad TVAB kommer ha ett överskott av när man gräver i nya centrum.

Totalt handlar det om cirka 75 000 kubikmeter jordmassor som TVAB vill använda till att anlägga de nya hålen.

– Det här är sådana massor som är något förorenade, men de håller sig under Naturvårdsverkets riktvärden för mindre känslig markanvändning. Så de fungerar utmärkt att använda på till exempel en golfbana där människor inte vistas större delen av dygnet, förklarar Mattias Forsberg.

Och den här lösningen skulle spara stora pengar. Att deponera jordmassor man inte har användning för, det vill säga köra dem till en särskild anläggning eller soptipp, är nämligen dyrt. TVAB skulle spara ungefär 67,5 miljoner kronor genom att återanvända jordmassorna på det här sättet. Återanvändningslösningen är också bra av miljömässiga skäl.

– Det skulle handla om cirka 3750 lass med lastbil och släp. Så vi ser en väldigt stor miljövinst i att kunna återanvända massorna och slippa de här transporterna. Att köra så många lass med lastbil och släp till en anläggning neråt kusten eller ännu längre bort, det är ofantligt många mil som man sparar in, fortsätter Mattias Forsberg, som lägger till att det inte finns särskilt många anläggningar som kan ta emot så här stora mänger jordmassor för deponering.

TVAB har också uppskattat att det hade kostat cirka 16 miljoner kronor att använda anläggningsmassor från exempelvis LKAB till golfbanan. De pengarna kan också sparas med den här återanvändningslösningen.

TVAB har tidgare, med tillstånd från miljökontoret, kört cirka 20 000 kubikmeter jordmassor till golfbanan. Anders Fjällborg, miljöchef i Kiruna, tycker att grundidén är bra.

– Ja, förutsatt att massorna de kör dit inte innebär någon miljöfara. Då är det ju förstås bra. Det är en sak vi kommer kontrollera vid anmälan, vi kommer kräva att de analyserar marken så att man vet vad det är i den, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om