Stor efterfrågan ger dyrare renkött

Många vill äta det nyttiga renköttet och det märks nu på köttpriserna. Efterfrågan är större än tillgången något som har drivit upp genomsnittspriset på renkött till cirka 80 kronor per kilo.

Kiruna2014-01-06 13:12

Det har sedan länge varit stor efterfrågan på renkött. Framförallt från naturbetande renar som har högre näringsinnehåll och som dessutom är fria från bland annat antibiotika. Varje år slaktas 50.000-60.000 renar i Sverige men trots det fortsätter efterfrågan att vara högre än tillgången.Eftersom renbetesmarkerna i Sverige inte mäktar med fler djur än idag är det en ekvation som är svår att lösa. Att många renar sedan dödas av rovdjur gör inte det hela enklare.

Konkurrens med Finland

Det senaste året har uppköpare av renkött i norra Sverige dessutom märkt av en ökad konkurrens från utlandet. Det är stora uppköpare i Finland som har drivit upp priset på renkött, vilket medför att uppköparna i Sverige tvingas följa med om de ska få köpa några renar alls.

Emanuel Stenberg är köttuppköpare och har en mindre slakterianläggning i Årosjokk några mil utanför Kiruna. Det senaste året har han varit tvungen att höja priset med tio kronor per kilo, motsvarande nästan 15 procent, vid inköp av renar.

– Vi är tvungna att följa med prisutvecklingen, annars går renarna till Finland. Vi har ingen möjlighet att betala mindre för i så fall blir vi utan, säger Emanuel Stenberg.

Enligt honom är det extra tufft för köttuppköparna i de nordligaste samebyarna eftersom konkurrensen med Finland blir än mer påtaglig. Längre söderut är det lättare att få tag på renar och de behöver inte heller betala lika mycket per kilo, menar han.

"För lite ren"

– Det är för lite ren och för stor efterfrågan. Vi får inte köpa så mycket ren som vi vill. Alternativet är att man får betala så höga priser att det inte lönar sig att vidareförädla köttet, säger Emanuel Stenberg.

Höjda priser på inköp av renkött medför ännu högre priser ut till konsumenterna av det som närmast kan ses som ett exklusivt kött. Emanuel Stenberg tror dessutom att köttpriset kommer att fortsätta stiga, mycket beroende på att mer och mer kött exporteras till utlandet där kunderna betalar helt andra priser än i Sverige.

– Jag säljer mest lokalt men det påverkar priserna när de andra säljer till utlandet. Säljer man till Kina eller Japan sägs det att man kan få närmare 1.000 kronor per kilo. Det kan bli så att det blir svårt att sälja renköttet lokalt till slut, säger Emanuel Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om