Stopp efter gruvraset

Det stora bergraset i Kirunagruvan på onsdagen påverkar produktionen. Tjugo procent av råmalmsproduktionen från gruvan ligger nere för tillfället.Turligt nog skadades inga personer vid raset.

KIRUNA2007-10-05 10:31
Det var vid halv två tiden på onsdag eftermiddag som en kraftig bergrörelse orsakade ett stort bergutfall på huvudnivå 1045 i Kirunagruvan, samt på ytterligare två ställen i gruvan. Rasmassornas sammanlagda storlek uppskattas till 150 kubikmeter. Ingen människa skadades men produktionen under jord påverkas. Södra delen av spårnivån är tills vidare avstängd.
LKAB:s gruvchef i Kiruna, Monica Quinteiro, säger att ingen kund drabbas av händelsen och att det ekonomiska bortfallet inte beräknas bli så stort. Det som kostar är bortforsling av rasmaterial samt reparationer och förstärkning. LKAB räknar med att produktionen är normal igen om cirka tre–fyra dagar.
Raset hade dock kunnat få betydligt allvarligare konsekvenser.
Otäck händelse
– Det är självklart en otäck händelse. Det som är allvarligt är det bergutfall vi fick i samband med bergrörelsen. Visst var det tur att ingen uppehöll sig i det området just då, lyckligtvis skedde raset under skiftbytet.
– Berget är ständigt i rörelse. Det finns alltid en risk för bergutfall men vi försöker minimera den risken, säger Monica Quinteiro.
Det är fortfarande oklart vilken styrka skalvet hade, analyser pågår fortfarande. Uppmätningar av skalv orsakade av bergrörelser i Kirunagruvan har pågått i cirka ett år och det här var det största hittills. Hur stort skalvet var i jämförelse med skalv före  2006 är alltså svårt att säga.
Esa Kuru är vice huvudskyddsombud och vid tillfället för raset befann han sig på nivå 907. Han har i alla fall aldrig tidigare varit med om en sådan kraftig bergrörelse. Skalvet kändes även av ovan jord.
En kraftig smäll
– Vi har ju sättningar så gott som dagligen fast det hördes på smällen att den här var kraftig. Det small bra under fötterna, säger han.
Två gruvbyggare som fanns i närheten av det stora raset hann sätta sig i säkerhet. Det kom smådropp av mindre sten på deras hjälmar.
– Visst var det skärrande för dem, man vet ju inte vad som kunde ha inträffat. De fick ju springa därifrån och visste inte vad som hände. De trodde att det sköts i nåt schakt men så var ju inte fallet. 
– Det är svårt att skydda sig mot sånt, smäller det kan det ju komma sten. Man ska ha respekt för det men det går inte att vara rädd, då ska man inte arbeta här nere, säger Esa Kuru.
Händelsen är under utredning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om