– Glädjen fastnar i halsgropen, säger LKAB:s vd Jan Moström.
Anledningen:
- Det totalstopp i malmtransporterna till Narvik som tågurspårningen på Malmbanan nordväst om Kiruna orsakat. LKAB sitter med två månaders produktion på lager, ungefärligen värt fem miljarder.
- Osäkerheten kring vilken kapacitet den så viktiga järnvägen kommer ha under det närmaste åren. Stora underhåll planeras av Trafikverket, vilket enligt tidigare uppgifter kommer påverka transportmöjligheterna.
– Vi sitter just nu i förhandlingar med Trafikverket som kommer vara väldigt avgörande för våra affärer under de närmaste åren. Dels gäller det utmaningen att få ut löpande produktion, när den nu kommit upp i varv. Och dels vilka möjligheter som finns för att få ut de volymer som vi samlat på oss.
Det är nu nästan två månader sedan malmtåget spårade ur i Vassijaure den 17 december.
– Det tidigare beskedet var att trafiken skulle komma igång den 13 februari, men så sent som i dag fick vi veta att det inte gäller.
LKAB jobbar med olika handlingsplaner för hur situationen ska hanteras, något som kommer vara avgörande för bolagets 2024.
– Kan vi beta av lagret så kommer förlusterna av stoppet att begränsas. Det kan vi bedöma bättre efter första kvartalet. Om vi inte får ut volymerna så behöver vi en plan B för det, säger Moström.
Finns det risk för uppsägningar?
– Nu jobbar vi fokuserat på att reda ut vilken transportkapacitet som gäller framåt för Malmbanan. Om vi kan hantera den löpande produktionen och beta av lagret har vi en situation. Om inte så har vi en annan situation. Men det är klart att jag är väldigt, väldigt bekymrad.
Finns det risk att satsningar påverkas, exempelvis Hybrit som redan är försenat?
– Jag kan, eller rättare sagt jag vill, inte ge mer detaljerade svar just nu.
LKAB:s vinst 2023 blev 16,2 miljarder. 4,5 miljarder lägre än fjolåret, men historiskt sett ett starkt resultat som ändå påverkats negativt av stoppet på Malmbanan. Omsättningen blev 43 miljarder, 3,5 miljarder lägre än förra året.
Högre produktion motverkades av sämre transportmöjligheter. Lägre pelletspremier och lägre leveransvolymer motverkades delvis av en svagare svensk krona, skriver LKAB i sin bokslutskommuniké.
– Vi har haft ett bra 2023, sett till produktionen och produktionsvolymerna. Den biten är väldigt glädjande, säger Jan Moström.
Utdelningen till staten: 7,6 miljarder.