Samarbetet mellan ABB och gruvindustrin sträcker långt tillbaka. Flertalet projekt pågår mellan gruvbolagen i Malmfälten och teknikbolaget, som nu utökar sin verksamhet i Kiruna. "Vi expanderar stort i Kiruna", säger platschefen Magnus Heikkilä. I takt med att gruvorna automatiseras behövs fler teknikutvecklingsföretag som en del av produktutveckling.
– Vi på ABB är mitt i det som händer just nu. Vi har utmaningar i klimatförändringar men också energiomställningen i Sverige och jobbar väldigt nära med kunder i framkant som exempelvis gruvnäringen. Hela gruvindustrin är ju någonstans hjärtat i svensk industri, drivande i omställningen. Det är en fantastisk expansion som sker här i norr något som vi inte har sett tidigare i Sverige, säger Åsa Granli, ansvarig för försäljning för ett av fyra affärsområden hos ABB.
LKAB och Boliden är långvariga kunder för ABB och förra året invigdes nya lokaler i Gällivare. Under torsdagen var det dags för personalen i Kiruna att ta nya lokaler i bruk. Samtidigt flaggar man för att man kommer att bli fler i Kiruna. Idag jobbar 15 personer för ABB i Kiruna.
– Vi siktar på att bli 25 inom en snar framtid. Det är en kraftig expansion lokalt i Kiruna. Vi behöver allt från projektledare, tekniker av olika slag men också säljare. Vi har fem annonser ute idag som rör bara Kiruna, säger platschefen Magnus Heikkilä.
Nyligen presenterades branschens första automatiserade robotladdare för ökad säkerhet i underjordsgruvor. Den laddar sprängämnen genom smart styrning. Där har ABB samarbetat med Boliden och LKAB. Det handlar alltså om en robot som fungerar som laddare i samband med sprängningar nere i gruvan. Laddroboten har testats i en av Bolidens gruvor.
Kim Sunna är produktionschef för styrcentral gruva hos LKAB.
– Vinningen för LKAB är framförallt säkerhetsmässigt. Att flytta folk bort från relativt riskfyllda arbetsuppgifter som vi har idag. Skalbarhet såklart, vi kanske kan göra fler saker medan den laddar. Men den är en del av saker som vi gör tillsammans med ABB kring framtidstänk i gruvan. Saker som vi gör idag som en robot kan göra är ju perfekt, säger Kim Sunna.
Inom ett par år kan laddroboten finnas i produktionen. Men det återstår en del steg.
– Pilotprojektet har fallit väl ut. Nu tar vi nästa steg i projektet och går ifrån pilot till att den ska vara på plats hela tiden och slutligen att expandera, säger Åsa Granli, ABB.