Sparkade projektchefen ville stoppa bygget

I förra veckan sparkades konsultföretaget We group ut från badhusprojektet. Mille Örnmark, projektchef vid konsultföretaget We group, ger sin bild av åren med projektet. "Jag ville ställa mig upp och skrika stopp", säger han.

Mille Örnmark

Mille Örnmark

Foto: Maria Unga

Kiruna2023-03-21 06:06

När Kiruna kommun nyligen valde att plocka bort We group från projektet gjorde de samtidigt projektchefen en tjänst. 

– Jag förstår kommunen också. Vi har övergått till att bli brottsplatsutredare under sista ett och halvt åren. Vi har i princip drivit projektet med vänsterhanden för vi har utrett. Det kan vara ett bra sätt att försöka lugna ner stämningen. Tar man bort entreprenörer stannar bygget, tar man bort oss är det en mindre skada för kommunen både i pengar och framdrift. Så rent strategiskt stöttar jag kommunen i att göra detta. 

– Rent privat har jag mått otroligt dåligt senaste året genom att vi inte har fått göra vårt jobb. Vi har blivit förtalade och angripna och vi har haft munkavle och inte fått säga något. Vi har under tiden utrett oegentligheter.

Hur kommer ni att gå vidare med er utredning?

– Vissa delar kommer vi att gå ut i media med nu. För nu är vi inte begränsade och då måste vi skydda oss själva. Där har vi ett pågående arbete med att släppa en hel del information.

Konsulterna hos We group har under åren haft flera olika roller i olika faser av badhusprojektet enligt egen definition. I inledningen av projektet var man generalkonsulter för den totala projekteringen sedan support till beställaren vid upphandlingar. I dagsläget är man förstärkning av beställarens projektledning. 

– Det är beställaren (Kiruna kommun red anm) som äger projektet. Vårt avtal ligger mot Kiruna kommun som är byggherre och de har också projektledningen för byggnationen av nya badhuset. Precis som i vilket projekt som helst, säger projektchefen Mille Örnmark.

Grundavtalet skrevs under i december 2017 mellan Kiruna kommun och We group. Entreprenadformen EPCM som används i projektet har pekats ut som ett av problemen för hela projektarbetet. 

– Det var beställaren som gick ut med en offentlig upphandlingsförfrågan. De behövde hjälp med de här fyra rollerna i projektet. Då la vi ett anbud på fast pris utifrån en tidsplan om vad vi skulle ha betalt för de olika delarna. Men med utfallet som det har blivit och kostnadsbilden så skulle vi haft dubbelt så mycket betalt.

Hur vanlig är entreprenadformen inom badhusprojekt? 

– Det är en tjänst som vi säljer till beställarna. Vi har ytterligare projekt i landet som pågår på samma vis med samma rollfördelning. Så fort det är en beställare som tycker att de ska själva äga kompetensen för det de bygger, så gör man på det viset. 

Revisionsföretaget KPMG konstaterar i sin granskning av projektet som presenterades i maj ifjol efter beställning från Kiruna kommun att: "Brister kring roller och ansvar har medfört svårigheter som har haft en negativ effekt både avseende tids- och i många fall kostnadsaspekter inom projektet".

I rapporten står uttryckligen att ni och kommunen inte har säkerställt frågan om vem som har ansvaret. Hur tolkar du det? 

– Jag tycker den var en så god rapport som du kan få av en revisor som inte har sakkunskap, säger Örnmark. 

De är fel ute då? 

– Deras resultat baserade sig på ett halvtimmes samtal med mig på telefon. Då kan jag säga att då var den "good enough." Men den pekade inte ut oss som ansvariga. Den pekade inte ut entreprenören som ansvarig heller. 

Den utgår ju från att ni håller i trådarna så att säga.

– Vi säger alltid att vi är ansvariga för det vi gör. Det kommer vi aldrig att sticka under stol med. Annat än att vi är ansvariga för de delar som vi gör. Så länge det inte är någon annan som går in och påverkar så att vi inte kan ta ansvar. 

Enligt Mille Örnmark ville han i samband med att det gjordes en upphandling kring entreprenaden för badhusbygget stoppa projektet. Det efter att kommunen bara fått in ett enda anbud när den sökte entreprenör.

– Det visade sig att utifrån de kalkyler som fanns på projektet så låg entreprenören nästan dubbelt så mycket som det kostade i resten av Sverige. Då övergick kommunen till att handla upp det på något som heter "öppna böcker" som då blir löpande räkning. Normalt sett är "öppna böcker" billigare för beställaren om det är en utförandehandling. Men det öppnar också risken för att det skulle ske en pandemi eller ett krig eller liknande som kommer det att drabba beställaren. 

Senaste budgettillägget är klubbat och nu är budgeten uppe i 800 miljoner kronor. Hur ser du på prisstegringen? 

– Prisstegringen är inte acceptabel.

Vad beror den på? 

– Det är de utredningarna ska visa som pågår och som pågått sedan 2021 då kommunen som byggherre satte ner foten. Vi gick igång och försökte reda ut vad det här berodde på. Det första som dök upp var att det visade sig att entreprenören inte har kontroll på sin närvarande personal. Sen kommer det att dyka upp fler saker av de utredningar som påbörjats 2021. 

Örnmark vill inte föregå utredningarna och de resultat av dessa som väntas komma. Han ser dock tillbaka på projektet och anser att det borde ha stoppats redan för ett par år sedan då alternativet kom på tal. 

– Jag har ett fullständigt ansvar att jag i november 2020 som projektchef inte ställde mig upp och skrek: Nu stoppar vi det här projektet. Jag fick förbud på att stoppa projektet. Problemet med kommunen är att rackarns grävmaskiner nere under jord håller på att gräva. De kan inte stoppa projektet för man har behovet av att finna logistiska nya lösningar för staden.  

– Den är ganska enkel den ekvationen men är piss för mig som projektchef. Jag sitter och är begränsad i de beslut som vi normalt tar i projekt när vi ser att det inte fungerar. Det är orsaker till att jag i november 2020 säger att vi måste stoppa. 

Men han säger samtidigt att badhusprojektet kommer att få efterspel. Frågan är i vilken form och när?

– Sommaren 2024 vet du svaret på den frågan. Det är då alla utredningarna kommer att vara färdiga. Vi sitter dagligen och granskar fakturor och det är vi som har hittat att entreprenörer har fakturerat in arbeten på andra projekt i kommunen till badhuset. Sommaren 2024 kommer du få reda på det. Då har det passerat de juridiska kvarnar som det ska passera. 

Mille Örnmark anser att konsultföretaget har blivit utpekade som "Svarte Petter" under projektets gång. 

– Det är förjäkligt. Förtal som sker från alla håll och så lite fokus på produktion som man borde ha. Alla aktörer försöker skydda sig själva. Vi har inte fått en spänn för det merarbete som vi har gjort på det här projektet. Det finns inte en enda faktura från oss på uttagna medel utöver det som vi kom överens om 2017. Vårat avtal tog slut sommaren 2022. Det förs fram lögner och falsarier för att vinna egen mark på fel sätt. Det kommer att komma efterspel, det kan jag säga. 

Samtidigt har Kirunaprojektet lett till nya uppdrag för Mille Örnmark med företag. 

– Jag har blivit engagerad i ett nytt jobb i en av Sveriges största städer just nu enbart tack vare att de sett hur jag kämpat och slitit och varit lojal med beställaren under flera år. De säger: Vi tillåter inte oegentligheter så vi vill ha dig. Så nu handlar de upp mig. Då får jag ett annat stort bygge.

Efterspel är alltså att vänta. 

En av de stora entreprenörerna i projektet, Peab, vill i dag inte svara på frågor. I ett mailsvar skriver presskontakten hos byggföretaget. "Vi avböjer intervju i nuläget. Det vi kan säga är att vi liksom du igår (läs fredag) fick information om att Kiruna bostäder tar över projektledningen för bygget av Kiruna badhus. Nu närmast väntar vi på besked om hur vi går vidare i projektet. Vi delar målsättningen om att ha fortsatt fullt fokus på att färdigställa bygget och lösa den uppkomna situationen för Kirunaborna."

Grundavtalet

Avtalet med We group (Project planet vid avtalsskrivningen red anm) slöts mellan Kiruna kommun och Kirunabostäder som beställare i december 2017. 
Man slöt ett så kallat EPCM-avtal. 
I avtalet finns projektledningens olika roller upptagna, med konsultens skyldigheter för varje fas av projektet. 

Projektering - projekteringsledning

Upphandling

Projektledning

Byggledning och samordning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!