Sparförslag oroar - barnen köar till nattis

Behovet av nattis i Kiruna har ökat sedan starten 2012. Just nu finns uppåt fyra barn som står i kö och väntar på att få börja. Förslaget på att stänga nattis oroar fackförbundet Kommunal i Kiruna.

Så här såg det ut när nattis öppnade i Kiruna 2012. Anne-Maj Stålnacke och Roger Suup (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden visade upp lokalen på Bolagsskolan.

Så här såg det ut när nattis öppnade i Kiruna 2012. Anne-Maj Stålnacke och Roger Suup (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden visade upp lokalen på Bolagsskolan.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2018-12-04 05:00

Barnomsorg under obekväm arbetstid som kvällar och helger finns i Kiruna sedan 2012. Sedan dess har behovet ökat.

– Det finns 32 barn inskrivna som behöver ob-omsorg. När vi började 2012 fanns det sju barn, så det har ökat. Sedan har vi några barn i kö också, säger Anne-Maj Stålnacke, förskolechef.

Hon känner att 32 barn är maxantalet som de kan ta emot just nu. Föräldrarna som jobbar skift har behov av nattis vid olika tidpunkter.

– Vissa helger och veckor är det fler barn och andra veckor är det lite färre, säger Anne-Maj Stålnacke.

Två till fyra barn står idag i kö för att börja gå på nattis.

– Så ser det ut, samhället är ju öppet dygnet runt och folk jobbar ju i verksamheter som har skiftgång och många kvinnor nu för tiden får också jobb i gruvan. Och så finns vården som har skiftgång också.

Skulle man behöva utöka nattis?

– Ja, det kanske man kan tänka, ja. Det är svårt att säga, just nu är det mellan två och fyra barn i kö.

Det finns ingen lag som säger att kommunen måste tillhandahålla barnsomsorg under obekväma arbetstider. Kultur- och utbildningsförvaltningen beräknas få ett underskott på nästan 23 miljoner kronor och behöver hitta sätt att spara pengar. Ett förslag som förvaltningen har lämnat till nämnden är att just att stänga nattis. Genom att göra det skulle kommunen spara 1,5 miljoner kronor 2019 och 3 miljoner 2020.

Åsa Pesonen, ordförande för Kommunal i Kiruna, är oroad över förslaget.

– Det är inte bra för våra medlemmar som jobbar obekväma skift. Det kan ju vara så att bägge parter jobbar olika skift, en åt LKAB och en åt kommunen, då blir situationen omöjlig med barnen, nattis är ett bra alternativ, säger hon.

Inom äldreomsorgen är det obekväm arbetstid som gäller för nästan alla.

– De flesta jobbar förmiddag, kväll eller natt. Och så är det väl inom LKAB också, att de har olika skift.

Åsa Pesonen tycker att det är viktigt att det görs en risk- och konsekvensanalys innan beslut fattas i frågan.

– Den värsta konsekvensen är att folk måste sluta från sina jobb helt enkelt om de inte har barntillsyn, vad kan man annars göra? Och inom omsorgen så finns ett stort behov av personal.

Blir du oroad över förslaget?

– Ja, det är oroande för våra medlemmar såklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om