Söker experthjälp till badhusprojekt

Badhus är en typ av byggnad som ofta kräver renoveringar. Kommunen vill att stadens nya badhus ska hålla så länge som möjligt och söker därför experthjälp till projektet.– Normalt håller ett badhus i 20–25 år, sedan måste man renovera dem. Men bygger man dem riktigt bra kan de hålla längre, säger Mats Dahlberg, biträdande kommunchef i Kiruna.

Mats Dahlberg.

Mats Dahlberg.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2017-01-30 21:39

Det befintliga badhuset i Kiruna är gammalt och kommunen är mån om att det nya badhuset, som ska stå nära nya centrum, byggs på bästa möjliga sätt. Därför ska man upphandla en så kallad totalkonsult med expertkunskaper som ska hjälpa till att genomföra projektet. Konsulten ska ge stöd redan i planeringsfasen och fram till att badhuset är färdigbyggt och verksamheten igång.

– Att bygga badhus är jättekomplicerat. Det är få som kan det och det vara svårt att få in anbud. Just när det gäller badhus behöver man någon form av specialist. Många badhus som byggs idag håller inte så länge som de borde, berättar Mats Dahlberg.

Förenklat kan man säga att fukten i badhus gör dem känsliga. Dessutom har badhusrenoveringar en tendens att bli dyra. Det befintliga badhuset i Kiruna var också stängt för renovering för ett par år sedan.

Hösten 2013, när kommunen presenterade en visionsskiss för det nya badhuset, fanns en uppskattning om att det gamla badhuset kunde vara öppet i mellan fem och sju år till. Exakt när det måste stängas beror dock på vilka renoveringsinsatser man gör, menar Mats Dahlberg.

– Det vi har renoverat kommer ju att hålla i många år. Däremot är ju badhuset snart 60 år gammalt och vi har räknat med att vi kommer behöva göra insatser. Ju längre vi har kvar badhuset desto fler insatser måste vi göra. Sedan är det svårt att veta om det håller fem år eller tio år, säger han.

Målet är förstås att kunna öppna det nya badhuset innan man stänger det gamla. Kommunen räknar med att upphandlingen av konsulten blir klar under våren. När badhuset kan vara färdigbyggt är ännu oklart. Mats Dahlberg berättar att bara projekteringen kan ta omkring två år.

– Vi kanske kan gå ut med upphandlingen för själva bygget 2019. Sedan tar det ju ett par år att bygga det också, säger han.

Badhuset kommer att ligga i anslutning till nya centrum. Exakt var är ännu inte bestämt.

– Mark- och exploateringsenheten tittar på placeringen nu. De tittar särskilt på markförhållandena och gör mätningar, för när man bygger ett badhus kommer man ner ganska djupt i backen. Vi har som målsättning att ha bassängerna i marknivå och då måste man ner ungefär sex meter, berättar Mats Dahlberg.

Viktigt är att grundvattennivån på platsen för det nya badhuset inte är för hög. Mats Dahlberg tror att beslutet om placeringen ligger ungefär en månad bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om