Socialnämnden får skarp kritik av IVO

Socialnämnden i Kiruna får skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för hantering av familjehemsplacerade barn.

Allvarlig kritik. Bristande dokumentation ligger bakom den kritik socialnämnden får från Inspektionen för individ och omsorg enligt socialchefen Elisabeth Hansson. Bild: Anna Broberger

Allvarlig kritik. Bristande dokumentation ligger bakom den kritik socialnämnden får från Inspektionen för individ och omsorg enligt socialchefen Elisabeth Hansson. Bild: Anna Broberger

Foto:

KIRUNA2017-01-04 19:13

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar socialnämnden i Kiruna hårt för bland annat långa handläggningstider, bristande hantering och för att inte matcha barnens behov mot familjehemmet. Men även för att det inte har undersökts om barn kunde tas om hand av släktingar eller närstående i första hand.

Socialchefen Elisabeth Hansson säger att anledningen är att de under 2015 hade en extrem arbetsbelastning med anledning av ensamkommande barn. Nämnden gjorde själva en Lex Sarah anmälan till IVO om att verksamheten inte klarade av utredningstider, uppföljningar, vård- och genomförandeplaner.

– Vi hann inte med de krav som åligger socialtjänsten och då anser vi att vi ska Lex Sarah-anmäla. Det var en stress utan dess like och vi hade inte alla resurser på plats. Det har vi idag vilket har gett förutsättningar för att klara av jobbet, säger socialchefen Elisabeth Hansson.

Socialnämnden kritiserades även för att inte hade uppmärksammat förekomsten av våld mot närstående, annan brottslighet eller missbruk och brister i familjen.

– Det jag fått till mig är att i de flesta ärenden så saknas dokumentation. Det kan vara redan kända familjehem och att det därför inte har noterats. Just hur mycket och vad som ska dokumentars måste vi se över så att det inte blir för lite eller för mycket som tar tid av rädsla för att inte ha dokumenterat tillräckligt, säger Hansson.

Samtidigt som arbetsbelastningen har varit hög har Arbetsmiljöverket inspekterat arbetsmiljön på enheten och påtalat stora brister och ålagt nämnden med en rad krav. Stressrelaterade symptom har funnits hos socialsekreterare och det har varit omsättning på personal.

– IVO och Arbetsmiljöverkets inspektioner går hand i hand och vi arbetar med en rad åtgärder och reviderar handlingsplaner.

IVO bedömer dock att verksamheten har de rutiner och riktlinjer som behövs i enlighet med bestämmelserna. Socialnämnden har som en följd av bristerna och arbetsmiljöproblemen tillsatt extra tjänster, bland annat som familjehemssekreterare, flyktingsekreterare, socialsekreterare inom barn och familj samt en administrativ tjänst.

– Kommunen fick integrationsmedel för 2016 som vi sökte internt och fick beviljat, säger Hansson.

Kuriren har inte kunnat nå socialnämndens ordförande eller skyddsombudet, facklig representant och ansvariga enhetschefer då samtliga var på ledighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om