Smällar väntas i Kiruna – sprängämnen ska sprängas bort

Överblivna sprängmedel ska inte stå och samla damm. Därför ska de nu sprängas upp."Man kommer kunna höra ett buller, folk brukar höra av sig", berättar Hans Karlström, LKAB Kimit AB.

De sprängmedel man inte behöver ska från och med måndag sprängas bort, på LKAB:s området, bakom gruvan.

De sprängmedel man inte behöver ska från och med måndag sprängas bort, på LKAB:s området, bakom gruvan.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-10-14 05:00

Det är på LKAB:s område bakom gruvan, sett från stan, som man ska förstöra de här sprängämnena. Det handlar om sådana som man inte längre har användning för. I vanliga fall eldar man upp överblivna sprängmedel. Men en gång om året spränger de upp de som inte kan eldas upp.

–Vissa sorter är det inte lämpligt att elda, för de kommer att sprängas i alla fall, det är stor risk att de gör det, berättar Hans Karlström, verksamhetschef LKAB Kimit AB.

Har de passerat bäst före-datum? 

– Det kan vara det, eller så är de använda men har inte sprängts, eller att de har blivit kvar i förråden och man inte längre har behov för dem. Alla sprängämnen är en belastning för ett område och det vill man minimera.

LKAB Kimit AB är ett dotterbolag till LKAB, och enligt bolaget är man en av Sveriges största enskilda sprängämnestillverkare, som står för ungefär en tredjedel av landets totala produktion av sprängämnen. 

Från och med måndag och tre veckor framåt har man utsatt tid till sprängningarna. Det handlar om max tio smällar per dag. 

Det kommer inte sprängas varje dag. Men när det sprängs kommer det att höras i stan. 

Hur kan Kirunaborna märka av det här?

– Man kommer kunna höra ett buller. Det kommer inte kännas något, vi försöker undvika skjuta när det är låga moln, berättar Hans Karlström.

Det beror på vädret om man spränger eller inte. 

– Vi tar det när det är bra väder, så att det sprids jämt ut i atmosfären. Vi undviker speciellt när det är låga moln för då studsar den här stötvågen i underkant på molnen och kan slå ner på en plats längre bort. Då kan det koncentreras till vissa ställen och därför kännas mycket mer, det kan i sådana fall även skallra i byggnader. Har man inga moln så får man en jämn utspridning av den här stötvågen. 

Vanligtvis utför man de här sprängningarna en gång per år. Och även om man bara spränger vid gynnsamt väder så märks det av och folk brukar höra av sig. 

– De hör av sig. Om de inte har varit med om det tidigare så ringer de ofta till vakten eller LKAB och vi har informerat räddningstjänst, kommun, polis och länsstyrelsen. Så att alla vet att det inte är något allvarligt, säger Hans Karlström, verksamhetschef LKAB Kimit AB. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!