Snart ska klocktornet flyttas

Snart kommer Kirunas stadsbild förändras på ett väldigt påtagligt sätt. I månadsskiftet maj - juni väntas nämligen klocktornet på stadshuset vara nedmonterat. "Det är otroligt hedrande att få vara med på det här projektet", säger Mats Helin, LTH traktor, som ska flytta tornet.

Tungt. Klocktornet kan väga ungefär 160 ton.

Tungt. Klocktornet kan väga ungefär 160 ton.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-10 06:00

Att stadshusets klocktorn ska bevaras har varit känt länge. Nu står det klart att det blir LTH traktor i samarbete med Nybergs mekaniska verkstad som fått i uppdrag att ta ner det och ställa upp det i nya centrum.

Och det är snabba ryck som gäller. Mats Helin berättar att projekteringen i princip inleds direkt efter påsk. Enligt honom är den här delen av projektet särskilt viktig.

– Det har ju stått där länge så det finns många "om och men". Man måste börja med att kontrollera säkerhetsstatus på tornet, förklarar han.

Stadshuset, ritat av arkitekt Artur von Schmalensee, invigdes 1963. Klocktornets konstruktör hette Konrad Hernelind. Utsmyckningen stod Bror Marklund - som under 1900-talet var en av Sveriges mest kända skulptörer - för.

Det är möjligt att väder och vind påverkat klocktornet, där stommen är konstruerad i gjutjärn, och att förstärkningar krävs.

– Vi har sagt att vi ska dela det i sex delar, så som sektionerna ser ut idag ungefär. Konstruktörer kommer att beräkna lyftpunkter, så att man vet var man ska lyfta på ett sätt som inte riskerar att åsamka någon form av skador, fortsätter Mats Helin.

De 23 klockorna kan spela 44 olika melodier - vilka komponerats av Werner Wolf Glasers. Mats Helin berättar att klockorna och urverken, som är mer känsliga än övriga delar, kommer att plockas ner först.

– Jobbet som sådant är inte jättesvårt egentligen, det är ganska enkla moment. Komplexiteten ligger i att titta på kondition och status och att beräkna olika bär- och lyftpunkter man ska ha när man hanterar bitarna.

Den som besökt Kiruna och sett stadshuset vet att klocktornet inte är någon liten pjäs, tvärtom. Det är cirka 27 meter högt.

Enligt Mats Helin är det oklart exakt hur tungt det är.

– Det är en del i projekteringen att mer noggrant titta på hur mycket det väger. Man pratar i spannet kring 160 ton, men det finns uppgifter i gamla artiklar om att det väger 140 ton. Men här måste vi ha marginal, säger han.

Om klocktornet har en schysst plats nu blir det inte sämre i nya centrum. Det ska stå på torget, nära det nya stadshuset.

– Under augusti månad kommer det vara färdigmonterat där, berättar Mats Helin.

Även huvudentréns handtag, formade som den samiska trumman, och ett par konstverk som finns i det befintliga stadshuset ska återanvändas. Stadshuset rivs sannolikt under 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om