Från att ha tronat på taket av det nuvarande stadshuset står nu klockstapeln på marken intill det nya stadshuset. När den fjärde biten lyftes på plats blev också urtavlan hel igen. Arbetet med att flytta klocktornet blev försenat några månader på grund av rostangrepp på konstverken och stålstommen vilket krävde en omfattande renovering.
– Idag monteras del fyra upp tillsammans med alla konstverk som är bakom urtavlorna. Sedan fortsätter man flera dagar till med att sätta i alla bultar, momentdra bult, det ska borras nya hål och mycket sådana småjobb runt omkring, säger Mats Helin, projektchef LTH traktor AB.
Totalt så är det 2700 bultar som ska dras med ett särskilt moment i klocktornet.
– Det är mycket muttrande. Det är ganska stora och grova bult, säger Mats Helin.
Den fjärde delen som lyftes på plats under tisdagen väger 21,5 ton. De två återstående delarna lyfts på plats om fyra veckor. Efter det ska el dras upp till klockspelet. Under den första veckan i december är det dags att få klockan i drift igen.
– Då kommer Westerstrands urfabrik hit med sina experter och då ska allting justeras in och sättas igång, både urverk och klockspel. Då kommer det bli en hel del spelande här, säger Mats Helin.
Själva tornet är 27 meter högt och klockstapeln står på ett fundament som är 7,20 meter högt. Klockan kommer att bli ungefär lika hög som det nya stadshuset.
– De övre kontoren får titta rakt ut på urverket, säger Mats Helin.