Om en månad lämnas nyckeln över från totalentreprenören till Kiruna kommun. Kunskapsstaden blir hela 40 000 kvadratmeter stort. Den största nybyggnationen i ett växande centrum. Förstudierna påbörjades redan 2015 och fyra år senare påbörjades markförberedelser för Kunskapsstaden som snart står helt klart.
Helt enligt planen. Ett mönsterprojekt enligt många.
– Det är en bra struktur och god samordning. Man planerar framåt, inte att man kan förutse det som komma skall, men att man har en bra plan på inköp, säger Nadja Rundqvist, projektstrateg från Kiruna kommun.
– Kloka inköp har vi att tacka entreprenören för. Man har haft väldigt bra planer och har gjort mycket tidiga och stora inköp i början av projektet, säger kollegan från Kirunabostäder, Therese Unander som projektleder bygget.
När totalentreprenören SSEA, tidigare norska Hent, lämnar över nyckeln till Kiruna kommun och Kirunabostäder görs det på dagen enligt planen. Kunskapsstadens budget ligger på 1,3 miljarder kronor.
– Vi ligger fortfarande under budget och det ser ut som att vi håller budgeten hela vägen, Therese Unander.
– Jag ser jättepositivt på det här projektet. Det blir en superfin skola med stora ytor. Grundtanken i förstudien redan var att det skulle vara flexibla, öppna ytor för att kunna ändra om efter verksamhetens behov. Det har vi verkligen tagit tillvara på i projektet, säger Therese Unander.
När huset fyllts med verksamheterna kommer runt 2 000 personer dagligen att vistas i lokalerna som utgörs av fyra byggnader.
– Det kommer att vara Lapplands gymnasium samt Lapplands lärcentra och sedan kommer även Kulturskolan att ha sin verksamhet här. Det är det som är grundtanken. Så ja, runt 2 000 personer blir det när verksamheterna kommit igång, säger Nadja Rundqvist.
Både Therese Unander och Nadja Rundqvist växte upp i Kiruna. Eftersom namnet Hjalmar Lundbohmsskolan hänger med till nya gymnasiet kan projektansvariga räkna med att nästa generation får gå i den nya skolan.
– Det känns jättekul. Jag har självett barn som nu är ganska litet. Men att han ska få gå här i framtiden känns ju jättekul, Nadja Rundqvist.
– Jag har en dotter som är femton så nästa år går hon i nian och sedan börjar hon också här förhoppningsvis. Hon får inte inviga det men hon får vara med året efter, säger Therese Unander.
Om två veckor väntar slutbesiktningen men många förbesiktningar av både byggnation och teknikdelar har gjorts i olika faser av byggnationerna. Många yrkesgrupper har varit inblandade i bygget.
– Det har varit över 200 yrkesarbetare på plats samtidigt. Sedan har ju totalentreprenören, SSEA, sin organisation om en grundbemanning på ett 15–20-tal personer. Så det är ganska många totalt, säger Therese Unander.
Stoltheten går inte att ta miste på. De är stolta över hur projektet genomförts gemensamt.
– Det har varit jätteroligt att få vara en del av det här. Det är ett projekt att vara stolt över. Jag ser det som att vi har gjort det här alla tillsammans. Vi har en jättebra entreprenör på plats. Det finns ingen dold agenda, vi lyfter frågeställningar och i tidigt skede innan det hinner växa till stora problem, säger Therese Unander.