Snart får Kirunas hjärta en ny kropp

Strax innan nyår stängde Hjalmar Lundbohmsgården och tömningen inför höstens flytt till Luossavaaraområdet tog ordentlig fart. Kuriren träffade Curt Persson, forskare vid LTU, och Dan Lundström som jobbar på gården, för ett samtal om dess historia och framtid.

TRADITION. Många Kirunabor har firat midsommar vid Hjalmar Lundbohmsgården.

TRADITION. Många Kirunabor har firat midsommar vid Hjalmar Lundbohmsgården.

Foto: Maria Unga

KIRUNA2017-01-08 07:00

– Att flytta gården är som att transplantera Kirunas hjärta, säger Curt Persson.

Tidningen besöker Hjalmar Lundbohmsgården ett par dagar in på det nya året. En stor del av interiören är redan borta. Framåt hösten ska gården flyttas till ett område vid Luossavaaras fot. Samma eftermiddag är Curt Persson, som bland annat har skrivit en avhandling om Hjalmar Lundbohm, på plats för att ta farväl. Dan Lundström har jobbat på gården sedan 2009 och både han och Curt Persson vittnar om dess stora symboliska betydelse. Bolagsområdet kan beskrivas som Kirunas allra första centrum och var en central mötesplats mellan gruva och samhälle i det unga Kiruna. Sedan ett antal år tillbaka är stadsguidningar, som förstås utgår ifrån gården, en central del av verksamheten här.

Curt Persson och Dan Lundström menar att Hjalmar Lundbohmsgården varit viktig för hela landet. Här har många betydelsefulla beslut fattats genom åren - inte minst investeringsbeslut om gruvor, järnväg och hamnar. Men enligt dem ger gården också tillfälle att minnas och lära sig om Hjalmar Lundbohm, både som företagsledare och samhällsbyggare. De beskriver hans humanism som särskilt viktig. Han insåg att bra arbetsvillkor och bostäder, möjlighet till utbildning och tillgänglig konst och kultur skapade en stark lojalitet till samhället. De menar att stadsflytten gör arvet efter honom särskilt relevant.

– Humanismen var nyckeln till ett stabilt samhälle, säger Dan Lundström.

Kuriren undrar förstås vad de tänker om att gården ska flytta.

– Jag brukar säga att en byggnad har två värden, ett materiellt värde och ett immateriellt. Det materiella värdet - arkitekturen och det man kan ta på och känna - det tror jag kommer vara ganska konstant. Det immateriella värdet handlar om varje individs förhållningssätt till gården och den här miljön. Och det blir svårt att uttala sig om, säger Curt Persson.

Samtalet närmar sig en slutsats som kan sammanfattas så här: Det blir vad man gör det till.

– För om man ska vara krass: Vad är alternativet? Vi måste höja oss en nivå och gilla läget, hjälpas åt och göra något positivt av det här, fortsätter Curt Persson.

Dan Lundström instämmer och håller fram att det viktiga är vad gården får för funktion på den nya platsen. De ser gärna att Kiruna utvecklas till ett centrum för ledarskapsutbildningar - här finns som sagt viktiga kunskaper att lära efter Hjalmar Lundbohm. I en sådan satsning skulle gården kunna fylla en viktig funktion.

– Jag hoppas att gården blir en brygga mellan det gamla och det nya, samhället och LKAB, säger Dan Lundström.

I början av 1980-talet skänkte LKAB Hjalmar Lundbohmsgården till kommunen. Efter det blev den mer tillgänglig för både föreningar och allmänheten. Men för omkring 15 år sedan var kommunen på väg att kallställa gården och som en reaktion mot den idén bildades den ekonomiska förening som fram till nu har drivit den. Föreningens ordförande Leif Sammelin påpekar att om gården kallställts hade den varit förstörd idag.

– Så vi har räddat åtskilliga miljoner kronor åt kommunen, säger han.

Ni räddade gården för ett antal år sedan. Nu ska den bevaras, men måste flytta. Hur tror du det blir?

– Jag tror att det blir jättebra.

Fakta: Hjalmar Lundbohmsgården

Gården finns i det så kallade Bolagsområdet och byggdes i etapper mellan år 1895 - 1909. Den räknas som Kirunas andra byggnad och var Hjalmar Lundbohms bostad i Kiruna fram till år 1920 då han lämnade staden.

I början av 1980-talet sålde LKAB gården till Kiruna kommun för en symbolisk summa. Efter det blev den mer tillgänglig för föreningar och allmänheten. Genom åren har flera olika aktörer ansvarat för driften.

År 2015 köpte LKAB tillbaka gården. Nu töms den och under året ska den flyttas till Luossavaaraområdet i etapper. Enligt LKAB kommer gården fortsatt att vara tillgänglig för allmänheten efter flytten. De exakta formerna för detta, liksom drift och förvaltning, är dock ännu inte klara.

Källa: Kiruna kommun, LKAB, Dan Lundström, Curt Persson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!