Snart beslut om ny grundskola

"Vi behöver en grundskola i den nya stadsdelen för cirka 500 elever", säger Roger Suup, (S), skolpolitiker.

Ny grundskola. I nästa vecka ska kultur- och utbildningsnämnden fatta beslut om den nya grundskolan i centrum - som ska ha plats för cirka 500 elever.

Ny grundskola. I nästa vecka ska kultur- och utbildningsnämnden fatta beslut om den nya grundskolan i centrum - som ska ha plats för cirka 500 elever.

Foto: Mattias Forsberg

KIRUNA2017-05-09 19:45

I ungefär ett år har behovet av en ny grundskola i Kiruna utretts. Nu finns en tydlig bild av behovet och ett tillräckligt stort faktaunderlag, som bland annat är baserat på prognoser över befolkningsutvecklingen, för att kultur- och utbildningsnämnden ska kunna fatta beslut om att fortsätta och fördjupa arbetet med den nya grundskolan.

Frågan behandlas på nämndens möte i nästa vecka.

– Vi har kommit fram till att vi behöver en grundskola i den nya stadsdelen för cirka 500 elever, berättar Roger Suup, (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Han menar att Kiruna, inräknat det område som ska växa fram vid nya centrum, har tre naturliga skolområden. Skolorna i stadens norra delar - Högalid, Berga och Luossavaaraskolan kan betraktas som ett skolområde. Dit kan också Triangelskolan räknas. Lombolo har förstås Raketskolan.

Området vid stadskärnan, med den nya grundskolan och Tuolluvaara skola, får utgöra det tredje skolområdet. Tanken är att elever från Kurravaara ska gå i den nya skolan, liksom elever från Jukkasjärvi när de når högstadieålder.

– För närvarande kommer det här inte ha någon påverkan på skolstrukturen generellt, utan kanske först om fem år, fortsätter Roger Suup.

500 elever låter rätt mycket?

– Jo, men den nya skolan kommer ligga i en stadsdel där det ska byggas både bostadsrätter, hyresrätter och villor. Och LKAB har planer för nedre delen av Jägarskoleområdet. Så i framtiden kommer stadsdelen ha en befolkning som kommer att generera det här elevunderlaget.

Den nya grundskolan blir mindre än Raketskolan, som har drygt 750 elever, och något större än Högalidskolan, som har strax under 500 elever. Förutsatt att nämnden godkänner förslaget om att bygga en ny grundskola i den här storleksordningen kommer en slags behovsinventering att ta vid. Då ska bland annat lärmiljöerna, och hur de kan vara utformade, diskuteras.

Den nya grundskolan ska, liksom den nya gymnasieskolan, ligga nära torget. Men det blir på andra sidan stadsparken. Upphandlingen dröjer ett par år. Just nu ligger kommunens fokus på det nya kulturhuset - där upphandlingen snart väntas bli klar.

– Vi har inget akut behov av en ny grundskola. Här gör kommunen en samlad bedömning över i vilken takt och i vilken ordning de olika objekten kommer, förklarar Roger Suup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om