Kuriren kunde i går berätta om Naturvårdsverkets krav på mer pengar från regeringen för sanering av miljöfarliga platser runtom i landet. Det gäller bland annat ekologiskt känsliga marker som tidigare blivit förorenade av diverse industriell produktion. En drabbad plats i Norrbotten är sjön Ala Lombolo.
200 kg
Föroreningen konstaterades redan på tidigt 1990-tal då bland annat kvicksilverhalten uppskattades till över 200 kilogram, tungmetallen kommer från LKAB:s gamla laboratorium på Bromsgatan via det kommunala avloppet. Men förutom kvicksilver innehåller sjön också hundra trälådor med 17.000 luftvärnsgranater försvaret dumpade efter andra världskriget samt en flera ton tung cocktail av bly, koppar, kadmium, molybden och höga halter PCB.
Ala Lombolo är i dag Norrlands mest förorenade sjö. Den ligger, olikt många andra svårt förorenade platser, nära ett bostadsområde och är en av få sjöar och vattendrag i stadsområdet.
- Man har känt till det här i 21 år. Till viss del redan innan det och det har gjorts tre-fyra omstarter av undersökningar och riskbedömningar av sjön. Men även strandzonen innehåller höga halter kvicksilver, säger Mats Lahti, miljöinspektör på Kiruna kommun med lång erfarenhet i frågan.
Granaterna måste bort
Under åren 2006-2008 har man från Kiruna kommuns sida utrett Ala Lombolo och de risker som finns med ett så förorenat vatten. Det ledde till att kommunen lämnade in en så kallad "begäran om SGU som huvudman" till Sveriges geologiska undersökning, SGU, som nu ansökt om bidrag från Naturvårdsverket via länsstyrelsen. Göran Risberg, avdelningschef för mark och grundvatten hos SGU, säger att samtal med Försvarsmakten pågår.
- Inga undersökningar går att genomföra förrän ammunitionen är bärgad och det är något Försvarsmakten kommer att stå för. Arbetshypotesen nu är att senare muddra botten, man tar bort den kontaminerade dyn, säger Göran Risberg.
Högrisksjö
Enligt den fyrgradiga riskklassificering som används placerar sig Ala Lombolo i riskklass 1, enkelt förklarat betyder det att sjön är i stort behov av åtgärder. Projektet kommer delvis finansieras av LKAB men också av Naturvårdsverket om bidrag utlovas vilket är troligt med sjöns riskklass; Ala Lombolo är med på listan över de mest prioriterade projekten i riket.
Göran Risberg säger att saneringen skulle kunna komma igång nästa år om allt går som det ska.
- Under förutsättning att bidragsansökan beviljas beräknar vi att genomförande av undersökningar, åtgärdsutredning och förprojektering skall genomföras under hösten. Jobbet med saneringen efter ammunitionsbärgningen beräknar försvarsmakten till en eller två isfria säsonger .
Då sjön är islagd en stor del av året innebär det att saneringsarbetet kan pågå i ett par-tre år. Att få Ala Lombolo ren igen uppskattas ha en prislapp i 160-miljonerkronorsklassen.