Smaskens för hjärtat

Att äta rätt är alltid viktigt.
Att äta rätt när man riskerar att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är ännu viktigare.
Det har ett gäng grabbar i Kiruna tagit fasta på.

KIRUNA2006-05-08 06:00
Ljudet av en visp mot en kastrullbotten sprider sig över köket. Matvaror ligger utspridda över bordet, någon mosar en fjällsik till färs och en annan hackar lök. Det är onsdag eftermiddag och Saara Tanhua, Hjärt- och lungsjukas förening, håller matlagningskurs för en grupp män med hjärt- och kärlsjukdomar.
- Det handlar om att göra livsstilsförändringar. Att du fått behandling betyder inte att du är frisk, man har bara botat symptomen, säger Saara Tanhua.
Hjärt- och kärlsjukdomar beror till viss del på ärftliga faktorer. Men enligt Saara Tanhua kan en sund livsstil skjuta upp utbrytandet av sjukdomarna eller åtminstone mildra sjukdomsförloppet om det inträffar. Receptet lyder: stressa mindre, fimpa cigaretten, släng ut snusen, tänk på vad du äter och glöm inte att motionera. Och kanske viktigast av allt - ha en positiv grundsyn till livet.
En person som verkligen tagit det förebyggande arbetet på allvar är Kenneth Johansson. Han har ännu inte drabbats av hjärtproblem men befinner sig definitivt i riskzonen. Hjärt- och kärlsjukdomar finns i släkten, han stressar mycket, äter fel och har några kilos övervikt.
- Det är inte frågan om, utan när det händer, säger Kenneth Johansson.
- Jag lär mig jättemycket på den här kursen och hoppas kunna förbättra mina förutsättningar.
De andra i gruppen är mäkta stolta över Kenneth Johansson som verkligen tar riskerna på allvar.
- Han är ett föredöme. Vi skulle kunna rädda många om fler tänkte efter före det händer, säger Saara Tanhua.
Den fem man starka matlagningsgruppen träffas en gång i veckan för att hänge sig åt kulinariska upplevelser men också för att lära sig mer om näringslära.
- Vi planerar, köper in matvarorna och lagar maten, berättar Lennart Lantto.
- Sedan dukar vi med fint porslin och levande ljus.
Lennart Lantto förklarar hur alla under kursens gång drabbats av omfattande aha-upplevelser. Till exempel att man ska tänka sig tallriksmodellen i fyra delar i stället för de traditionella tre. Två delar grönsaker, kalla och varma, en del kött eller fisk och en del pasta, ris eller potatis.
- Undvik allt det vita: salt, socker, vitt mjöl och mjölk och ät gröt med bär på morgonen, tipsar Lennart Lantto.
En annan viktig punkt på varje veckas dagordning är samtalen.
- Vi pratar mycket och delar med oss av våra erfarenheter. Alla måste fråga sig vad det är som är viktigt i livet, avslutar Lennart Lantto.
FAKTA/ TIPS TILL BÄTTRE HÄLSA
Strunta i allt vitt: salt, socker, vitt mjöl och mjölk.
En tesked kanel om dagen stabiliserar blodsockret.
Frys in bären som de är i stället för att tillsätta socker. Stoppa bären direkt i gröten från frysen.
Drick före och efter maten, inte under måltiden. Salivens enzym behövs för matspjälkningen.
Motionera mera.
Sluta röka och snusa.
Ta hälften smör och hälften olja, rör ihop och använd i stället för bordsmargarin.
Källa: Grabbarna i matlagningsgruppen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om