Detta innebär att bland annat Svappavaara skola överlever men att det istället stryks andra budgetposter. Det underlag och förslag på besparingar som nämnden ärvt från tidigare nämnd i samband med att man tillträdde, är inte rätt väg att gå enligt nya ordförande och vice ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.
– Det som låg på bordet när vi tillträdde var besparingar på nästan 18 miljoner kronor. Den totala budgeten för nämnden ligger på runt 550 miljoner kronor. Det blir ju inte så många procent av det, men då har ju nämnden fått skära eller göra besparingar under ganska många år så att det som finns kvar att röra i det är ju i princip det som inte är lagstadgat. Vilket blir ungdomsverksamhet, säger Emilia Töyrä, (S), nämndsordförande.
– Man har föreslagit att biblioteket ska minska personal. Kulturskolan ska minska personal. Öppna förskolan som precis har kommit igång och som är början till en familjecentral. Att vårddelen därifrån ska tas bort vilket innebär att det inte kommer att fortsätta driftas, säger Christine Brännvall, (Fi), vice ordförande i nämnden.
Utöver det menar de att en skola var i farozonen för nedläggning, nämligen Svappavaara skola. Det enligt en rapport som förvaltningen fått i uppdrag att ta fram baserat på en politisk inriktning som innebar att spara 18 miljoner kronor.
– Det är en politiskt fattad viljeinriktning. Det ska sparas pengar och då har de tittat på vilken verksamhet som går att röra. Men vi måste också prioritera. Det kommer nog att bli ganska tuffa prioriteringar i saker som vi tagit för givet att det här ska vi ha. Men det får inte gå ut över barn och unga.
De menar att det nu tar tid att göra en politisk gir. Att de i slutändan behöver lägga ner skolor utesluter de inte heller.
– Skolorna måste vi ta beslut om i nämndsposition som huvudman. Men nu får vi lite mer tid på oss att prioritera och gå in i budgetprocessen som handlar om hela kommunens ekonomi, säger Töyrä.
Senare under veckan har kultur- och utbildningsnämnden sammanträde. Då kommer Töyrä och Brännvalls förslag att behandlas.
– Vi föreslår nämnden att vi ska anta förvaltningens förslag i de delar som berör budget för verksamhetsservice och Folkets hus och att vi i övriga delar ska begära tilläggsmedel från fullmäktige. Det skulle ge en besparing på 1,3 miljoner i ett första steg, säger Emilia Töyrä.