En vad som krävdes för att kommunen skulle få rätt att sätta skoterförbud var en ändring i terrängkörningslagens som nu lyder: "Regeringen eller den myndighet eller kommun som regeringen bestämmer [...]". Skoterförbuden har genererat konflikt och nyligen kunde Norrbottens Media berätta om ett öppet brev undertecknat av samiska kvinnor som känt sig hotade och utsatta för vardagsrasism när förbuden kommer på tal. Sedan 1997 hade alltså kommuner hanterat skoterförbud inom kommungränsen och vice kommunalrådet i Kiruna Stefan Sydberg (M) välkomnar beskedet.
– Jättebra. Vi ser ju att Länsstyrelsen haft sina utmaningar och skoterförbuden hanteras bäst på lokal nivå, säger Sydberg.
Hur ska kommunen hantera skoterförbuden så att konflikt inte uppstår?
– Vi tittar ju på olika lösningar, men dialog är jätteviktigt. Att man visar respekt för olika intressegrupper och inte fattar ett ensidigt beslut åt något håll. Vi ser ju på andra ställen i landet där man lyckats bra. Strömsunds kommun har ett projekt som verkar lyckosamt.
I Strömsund har man en samrådsgrupp och har stängt vissa områden helt med hänsyn till renskötsel medan andra är regleringsområden där friåkning är helt okej.
– Sedan finansieras detta med ledavgifterna, säger Stefan Sydberg.
Dialog är dock något som samtliga parter efterlyst under vinterns diskussioner.
Varför fungerar inte dialogen på ett tillfredsställande vis redan?
– Det är en bra fråga, en jättebra fråga. Vi har ett ansvar från vår sida att ta hänsyn till alla inblandade parter och det står även i lagen att man ska göra en konsekvensanalys för dessa, inte bara för renskötseln.