Under måndagen startar skolan för Kirunas grundskoleelever. Lärarbristen som växer i hela Sverige är ett stort problem även i Kiruna.
– Vi utmanas precis som alla andra, vi behöver behörig personal, det är inte bättre här än på något annat ställe, säger Conny Persson.
I maj fanns 30 vakanta lärartjänster i kommunen. Den siffran har nu minskat.
– Förra veckan fanns 11-12 vakanser, sedan har jag inte jag träffat rektorerna ännu, de sitter just nu och justerar sin organisation, säger Conny Persson.
Bland de nyrekryterade kan det finnas personal som varit anställda redan tidigare.
– De som är obehöriga får terminsförordnanden, ibland läsårsförordnanden. Det kan vara så att de har jobbat i flera år och fått ett nytt förordnande, tjänsten upphör att gälla i juni och så får man ett nytt förordnande till hösten.
Inför höstterminen 2017 fanns det 135 sökande. Av dem var 44 legitimerade, så kallade behöriga lärare. Inför den här höstterminen sökte 110 personer någon av de 30 vakanta tjänsterna som listades i en och samma annons. Av dem var 29 behöriga lärare. Hur många av de 18 nyanställda som är behöriga kan varken Conny Persson eller personalavdelningen svara på, den vetskapen finns ännu endast hos rektorerna på respektive skola.
11-12 vakanta tjänster inför höstterminen är inte någon unik situation, Conny Persson beskriver att läget är ungefär som tidigare. Han ser det inte som sannolikt att de ska kunna fylla platserna med behörig personal.
– Det belastar naturligtvis ordinarie personal, chefer och hela organisationen att ha outbildade kollegor. Ju fler behöriga vi har desto lättare flyter det på. Men vi är väldigt glada att de över huvud taget ställer upp och jobbar.
I våras diskuterades ett förslag på ny skolstruktur som skulle innebära att elever flyttas mellan skolor, bland annat från och till Högalidskolan. Från början skulle beslutet tas redan i början av sommaren men det blev uppskjutet.
– Skolstrukturprocessen har inte stannat av utan vi jobbar vidare med den för att ha bättre och fler underlag för att visa vad som händer om vi gör på det här sättet och lika mycket vad som händer om vi inte förändrar skolstrukturen.
Hur länge ska utredningen pågå?– Vi har inte fått några sådana direktiv, utan direktivet är att vi ska fortsätta titta på detta.