Skolan i Kiruna kan totalförändras

En omfattande organisationsförändring väntar i kommunen utifrån den nya grundskola som ska finnas på plats 2024. Även tillvägagångssättet vid anställning av lärare förändras ordentligt.

Eva Lönnelid, skolchef, Annica Henelund (C), kultur- och utbildningsnämndens ordförande, Malin Rolund, kultursekreterare och Conny Person, vice skolchef. Till höger i bild är reportrar från SVT och Kirunatidningen.

Eva Lönnelid, skolchef, Annica Henelund (C), kultur- och utbildningsnämndens ordförande, Malin Rolund, kultursekreterare och Conny Person, vice skolchef. Till höger i bild är reportrar från SVT och Kirunatidningen.

Foto: Ulrika Huhtaniska.

KIRUNA2019-06-25 15:53

Under tisdagen presenterade kommunen planen för hur skolstrukturen ska se ut i Kiruna i projektet "Skola tillsammans" vid en presskonferens. Det är en diger punktlista med förändringar som ska genomföras de kommande tre åren.

– Ser man processen på lång sikt ska vi ta sikte på en ny grundskola i Kiruna centrum som ska stå på plats 2024. Den förändringen vi gör nu ska ha bärighet fram till dess även om den första förändringen sker snabbare, säger vice skolchefen Conny Persson.

– Vi måste se hur den nya skolan påverkar de andra skolorna och hur flyttströmmarna ser ut. 450 nya lägenheter planeras till nya centrum, säger Annica Henelund, kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

Ett problem är lärarbristen och att det finns många enparallelliga skolor, alltså där det finns en klass av varje årskurs, för förskoleklass upp till årskurs sex enligt Persson. En fråga blir därför hur årskursfördelningen kan komma att se ut på skolorna.

– Den organisationen vi har idag är inte anpassade efter de styrdokument som finns och i vissa fall personal som saknar behörighet eller inte kan sätta betyg. Samma sak när det gäller arbetsmiljön för lärarna. Det blir väldigt kännbart om någon är borta och man har inga kollegor att planera med, säger Persson.

– Det har inte varit lätt, speciellt för de enparallelliga verksamheterna, att hålla sin ekonomi. Vi tror att det blir lättare om vi ser över strukturen och skapar en stabilitet på flera plan. Både gällande lärandet och det ekonomiska, säger Annica Henelund.

Skolorna i byarna, Vittangi, Karesuando, Soppero och Abisko, är en av de större kostnaderna för kommunen vilket Norrbottens Media har skrivit om tidigare. Nu ska man se över vilka möjligheter det kan finnas för att få ner kostnaderna. Ett alternativ är att fler skolor kan bedriva undervisning där flera årskurser sitter i samma klassrum.

– Vi vill att skolorna ska överleva men det måste finnas rätt förutsättingar, säger Annica Henelund.

Personal, vårdnadshavare och elever har möjligheten att påverka den nya strukturen under hösten.

– Det de kan tycka till om är hur vi ska organisera oss framöver men vi pratar inte om någon specifik skola. Även elever ska vara med utifrån ålder och förmåga exempelvis elevråd. Under 2020 ska nämnden besluta i frågan och i augusti ska den nya strukturen vara på plats, säger Persson.

Förutom åldersindelningen ska även kulturskolan få en större roll i undervisningen då det är brist på utbildade musiklärare. Elevhälsan förstärks med sex kuratorer, två skolpsykologer samt två sjuksköterskor. Sedan tidigare finns 2,5 kuratorer, två psykologer och sex skolsköterskor. På språkcentrum upphör förberedelseklasserna och istället ska eleverna tilldelas en klass direkt och kartläggas under åtta veckor för att därefter vara delaktiga i den ordinarie verksamheten.

Lärarbristen är stor och fördelningen mellan skolorna sett till behöriga lärare är stor. Därför blir det nu en skillnad i hur tjänsterna utannonseras och tillsättningen av tjänsterna.

– Man söker en tjänst som lärare i Kiruna kommun, inte till en särskild skola. Därefter placeras man där behovet finns för en mer likvärdig undervisning. En god arbetsmiljö för lärare är att det finns kompetens och på det här sättet blir det jämnare fördelat, säger Conny Persson.

LÄS MER: Byaskolornas framtid oviss

LÄS MER: Nio nyanställningar till elevhälsan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om