Skola vattenskadad – nu måste delar av den rivas

En hel länga av Bergaskolan är i så dåligt skick att den måste rivas. Planen är nu att sätta upp moduler på skolgården till hösten.

Ena längan av Bergaskolan är i så dåligt skick att den måste rivas. Utrymmet ska ersättas med moduler till hösten.

Ena längan av Bergaskolan är i så dåligt skick att den måste rivas. Utrymmet ska ersättas med moduler till hösten.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-02-21 20:30

Det var i slutet av maj 2020 som stora vattenskador upptäcktes i delar av Bergaskolan. Totalt är fyra klassrum drabbade samt personalrum och flera kontor. I höstas trängde verksamheten ihop sig i andra delar av skolan. 

Nu står det klart att ena längan av skolan måste rivas. Det är Bergaskolans utbyggda förskoledel som genom åren har fått omfattande skador. 

– Den är i så dåligt skick så att det tydligen inte finns någon återvändo. Det är delen från matsalen och österut, vinkeln bortåt. Ibland kan jag tycka att det är lite av offentlig ekonomis syndrom att riva bort och bygga nytt. Men ibland är det också det rätta, det måste man medge, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C). 

Kirunabostäder har gjort en omfattande undersökning och sett flera problem. Just den delen av skolan som det handlar om är byggd utan isoleringen mot marken som består av berg. Väggarna saknar också det skydd som ska hindra fukt från att tränga in från byggnaden och ut i konstruktionen. 

– Det blir besvärligt att renovera och laga, risken är att man inte blir av med problemen, det finns ingen anledning att ta en risk och satsa många miljoner och så har man ändå inte löst problemet, den risken kan vi inte ta. 

Planen är nu att sätta upp moduler motsvarande fyra klassrum på skolgården. Bergaskolan är i dagsläget, med alla klassrum i bruk, för liten för att möta behovet som uppstår till hösten när skolstrukturomvandlingen ska genomföras. Då kommer elevantalet öka med 60 elever. 

Det fanns funderingar på att flytta över elever från Bergaskolan till lediga lokaler på gymnasieskolan, Hjalmar Lundbohmsskolan. 

– Hjalmar Lundbohmsskolan hade 1600 elever en gång i tiden och nu är de nere på 700-800 elever. Allt fler elever har praktik ute. Man hade kunnat möblera om där och avsätta en flygel för Bergaskolan, men den idén sprack, säger Gunnar Selberg. 

Rivningen av Bergaskolan kostar 1,7 miljoner kronor. Att ställa upp modulerna beräknas kosta 4 205 000 kronor i ett första skede. 

Kommunen har inte tagit ställning till om den delen av Bergaskolan som måste rivas ska byggas upp på samma ställe igen. 

– Vi börjar med att ställa dit moduler för att lösa situationen till hösten och ersätta lokalerna. Vi i ser att i framtiden, även om vi skulle bygga upp skolan, så kommer vi behöva moduler ändå när det dyker upp sådana här lägen, då och då dyker det upp problem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!