Skidpatrullörens drömjobb: OS i Peking

Till vardags jobbar Erik Lidström som skidpatrullör i Riksgränsen. Men från och med nästa vecka blir arbetsplatsen någon helt annan – nämligen vinter-OS i Peking. "Det är en väldigt extrem anläggning", säger han.

"Jag har många otroligt bra kollegor som kan det de gör, så det ordnar sig här", säger Erik Lidström om att han blir borta från arbetet som fjällchef.

"Jag har många otroligt bra kollegor som kan det de gör, så det ordnar sig här", säger Erik Lidström om att han blir borta från arbetet som fjällchef.

Foto: Maria Unga

Kiruna2022-01-16 11:00

Erik Lidström, 37, är född i Gällivare, uppvuxen i Björkliden och bor i dag i Riksgränsen där han arbetar som skidpatrullör och fjällchef på Lappland Resorts.

Han är en av tre svenskar som nu har blivit headhuntad till vinter-OS i Peking.

– I Kina har man inte haft skidanläggningar eller pistörer och då OS ställde krav på att det ska finnas skidpatrullörer på de alpina tävlingarna ställde de frågan till FIPS, den internationella organisationen för skidpatrullörer, om hjälp, säger Erik Lidström.

– Det slutade med att vi är 40-45 skidpatrullörer från hela världen som hjälper till.

Förutom att han till vardags ansvarar för Sveriges nordligaste skidort är han också alpin fjällräddare i Kirunagruppen. Så att han har blivit headhuntad till att sköta säkerheten i backarna är kanske inte så konstigt.

– Det är en väldigt extrem anläggning, det är inte som här hemma i Riksgränsen, utan det är stenhårt, det är is och det är jättebrant. Så vi är där för att ta hand om eventuella personer som skadar sig, säger Erik Lidström.

– Jag har aldrig varit på ett OS så att få möjligheten att jobba på ett är verkligen speciellt.

På onsdag går första flyget från Kiruna, men sedan väntar mellanlandningar och provtagningar i Stockholm, Köpenhamn och Milano.

– Det är väldigt speciellt nu med pandemin såklart. Vi har dagliga hälsokontroller som vi genomför och rapporterar in, så man vill ju inte vara bland så mycket folk, jag är mest bara på mitt jobb på fjället och hemma, säger Erik Lidström.

Från början var det tänkt att de skulle få komma hem mellan OS och Paralympics men på grund av pandemin blir de kvar hela perioden.

 Vilket också innebär två månader borta från familjen.

– Det är ju det värsta helt klart. Min dotter är 13 månader nu och min sambo bor här i gränsen också, så det blir väldigt speciellt att vara borta så länge. Man får försöka att inte tänka på det så mycket, sedan jobbar vi väldigt mycket när vi är där så tiden kommer nog gå ganska fort, säger Erik Lidström.

OS-jobbet beskriver han som "en drömmöjlighet, absolut".

– Det är jättespännande med den internationella biten och att få jobba med skidpatrullskollegor från anda delar av världen, säger Erik Lidström.

– Jag tror inte att jag får några medaljer men det blir väldigt kul att få vara med och se hur det funkar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!