Selberg: "Vi har inte råd att chansa"

Det blir ingen familjecentral i Kiruna kommun. Den nya kommunledningen satte stopp för förslaget i kommunstyrelsen. "Det finns inte pengar", säger Gunnar Selberg (C).

Gunnar Selberg vill inte satsa på någon familjecentral i Kiruna. "Det finns inte pengar till det", säger han.

Gunnar Selberg vill inte satsa på någon familjecentral i Kiruna. "Det finns inte pengar till det", säger han.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-11-29 07:32

En mötesplats för föräldrar och barn som ska verka hälsofrämjande, så skulle man kunna beskriva en familjecentral. Omkring 200 kommuner i landet har idag en familjecentral som samlar mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänsten i samma lokaler.

Under hösten fick kommunkontoret i uppdrag att utreda möjligheten till att starta ett pilotprojekt. Men under kommunstyrelsens möte i veckan sa den nya kommunledningen nej till förslaget.

– Det finns inte pengar till det, det ser ut som att skolan kommer gå 30 miljoner back och det finns förslag att man ska ta bort mjukt bröd och mjölk från barnen och stänga nattis. Att då starta ett nytt projekt för 750 000 som vi inte vet egentligen hur väl det träffar målet, det finns inte pengar, säger Gunnar Selberg (C), blivande kommunalråd.

Christine Brännvall (Fi) håller inte med.

– Det utreds som en social investering, och en social investering ger alltid en vinst på sikt, säger hon.

Hon menar dessutom att det finns överskjutande medel inom samma budgetpost.

– Det fanns överskjutande medel som hade kunnat göra att man åtminstone kunde säga ja till att starta i liten skala.

Enligt en utredning som kommunkontoret har gjort så finns det forskning som visar att det är hälsofrämjande och hälsoförebyggande att det finns en plats dit vuxna och barn kan gå där alla stödverksamheter för barnfamiljer finns samlade på en och samma plats.

– Det kan göra att ingången till stöd från socialtjänsten eller kvinnojouren eller vad det kan vara blir mycket kortare. Det skapar vinster för familjen och för barnen, problemen behöver inte bli större utan man skapar sig ett nätverk och kontakter tidigt, säger Christine Brännvall.

Gunnar Selberg menar att projektet inte handlar om någon kärnverksamhet.

– Det här är ett projekt som man har hittat på och som man tror är bra, och det kanske är bra, men vi har inte råd nu när det inte finns några pengar. Var ska vi ta pengarna ifrån då? Vi har jättetuffa sparkrav på oss nu, säger han.

Ett projekt som man har "hittat på", det finns i många andra kommuner?

– Ja, de har också hittat på det. Det finns massor av olika projekt, när man beskriver projekten så låter det alltid så bra. Men i det läget som är så har vi inte råd att chansa, säger Gunnar Selberg.

Att starta upp en familjecentral beräknas kosta 750 000 kronor första året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om