Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) har tidigare sagt att "tjänstemännen inte får säga nej till en bygglovsansökan utan det ska upp till nämnden" och att den "kommer att göra precis allt de kan för att bevilja bygglov."
Vägen till ett bygglov är byråkratisk. Vid ett beslutande om bygglov tas hänsyn till bland annat strandskydd och direktiv från länsstyrelsen sett till olika frågor samt kommunens detaljplaner för områden. Det görs genom yttranden till bygglovshandläggare samt miljö- och byggnämnden som sedan tar det slutliga beslutet.
Yttrandena ska gå via kommunstyrelsen. Men eftersom yttrandetiden är tre veckor hinns det inte alltid med och därför har en handfull personer delegation att skicka in yttranden som ska vara till stöd vid beslut om bygglov.
Gunnar Selberg har delegation att fatta beslut som inte kan vänta på ett sammanträde med kommunstyrelsen i sin roll som kommunalråd. Tidigare har även ett antal tjänstepersoner haft befogenhet att skicka in yttranden som grund för beslut.
Nina Eliasson, chef på planenheten, har nyligen blivit av med sin delegation.
– I och med beslutet om att frånta delegation innebär det i praktiken att Gunnar Selberg måste skriva under yttranden i bygglovsärenden innan de får delges bygglovshandläggarna. Skriver han inte under skickas de inte in, och då blir det som att vi inte har yttrat oss i ärendet. Han kan även göra ett eget tillägg till vårt och skicka in, säger Eliasson.
Beslutet innebär att enhetens yttrande endast lyfts till bygglovshandläggarna om kommunalrådet ger sitt godkännande.
– Det som ingår i vårt arbete är ett helhetsperspektiv medan nämnden endast ser enskilda fall. Det kan innebära att handläggarna inte kan ta stöd från oss i ett beslut, eller sakna information om exempelvis en pågående detaljplan vid beslut. Det kan innebära stora konsekvenser i framtiden.
– Våra yttranden måste vara ett grundligt motiverat. Vi gör aldrig någon slags bedömning om bygglovet ska beviljas eller inte, och våra yttranden är många gånger positiva, säger Eliasson.
Bygglovshandläggarna gör bedömningen av konsekvenserna av att säga ja eller nej ett bygglov som sedan delges nämnden. Nämnden kan ta ett annat slutgiltigt beslut än bygglovshandläggarna.