Sjön Ala Lombolo i Kiruna är kraftigt förorenad av bland annat kvicksilver. Sommaren 2019 testades ett sätt att muddra sjön med så kallade geotuber, men försöket misslyckades. Under våren utför LKAB geologiska undersökningar runt både Ala Lombolo och Yli Lombolo.
Statens geologiska undersökning, SGU, har fungerat som huvudman för projektet under många år. Men det kommer nu att ändras.
– De har börjat omvärdera förutsättningarna för projektet som hittills har finansierats med statliga bidrag från Naturvårdsverket. Nu funderar SGU på att ta en annan roll i projektet, säger Per Nilsson, handläggare på Naturvårdsverket.
Samtidigt menar han att LKAB har ett intresse av att få sjön sanerad.
– LKAB vill inte ha sjön ner i gruvan heller, de vill åtgärda det här, LKAB har stöttat det här projektet finansiellt i många år, säger Per Nilsson.
SGU bekräftar att de lämnar projektet.
– Vi har tagit beslut förra sommaren att vi kommer att lämna projektet som huvudman. Vi fortsätter som huvudman fram till årsskiftet. Det finns flera orsaker, inte bara kvicksilverpåverkan, utan också vattentillståndet, LKAB:s verksamhet och våran roll som huvudman i saneringsprojektet, säger Lijana Gottby, projektledare SGU.
SGU för samtal med LKAB och Kiruna kommun för att överlämningen ska gå till på ett smidigt sätt utan att utredningarna stannar av.
– LKAB har tagit på sig en mer drivande roll i det åtgärdsförberedande arbetet med geotekniska undersökningar, säger Lijana Gottby.
Enligt henne kommer länsstyrelsen i Norrbotten att utse en ny lämplig huvudman för projektet att sanera sjön.
SGU vill inte dra någon slutsats om läckaget av kvicksilver till Torneälven är en miljörisk eller inte.
– Det finns många osäkerheter i siffrorna och de behöver kompletteras innan man kan slå fast någonting.
Enligt LKAB så hamnar ansvaret nu hos Kiruna kommun.
– SGU återlämnar ansvaret till Kiruna kommun, det är de som tar över eftersom det är kommunen som äger marken och sjön, så de bär ansvaret formellt. Men man har kommit överens om att innan SGU lämnar över så ska de komma med sina rekommendationer för hur man ska gå vidare med sjöarna, med sanering och så vidare, de är experter på det där. Där är även vi engagerade och vill vara med och jobba fram en bra lösning för sjöarna, säger Per Juntti, kommunikatör LKAB.