Regn, blötsnö och sträng kyla på det har gjort att renbetet är helt låst på många håll i länet. Vi har tidigare berättat om stressade renar som ger sig iväg åt alla håll och kanter för att söka efter mat.
Många renskötare väljer att stödutfodra och ansöker om katastrofskadeskydd från Sametinget.
– Det var väldigt tidigt i år, det var redan i början av november som de första byarna signalerade att de inte hade något bete. Det har jag inte varit med om tidigare, att det kommer ansökningar redan i november. De brukar väl dyka upp i december och januari, säger Lars-Ove Sjajn, näringslivschef Sametinget.
Var är det som värst?
– Det är värst överallt. Man söker inte de här pengarna i onödan, man måste betala halva kostnaden själv, vi står bara för max 50 procent av kostnaden. Det är egen kostnad som du måste ta på renskötselföretaget och det gör man inte gärna.
I år har Sametinget avsatt ungefär 18-19 miljoner kronor till katastrofskadeskydd. Pengarna tas från regeringens anslag.
– Vi får ingenting extra. Det har man aviserat från regeringens sida att de inte kommer att gå in med något extra om det blir katastrof, säger Jan Rannerud, ordförande i rennäringsnämnden.
Han planerar att begära ett möte med finansdepartementet och diskutera ett särskilt klimatstöd.
– Det är inte gynnsamt när det är återkommande. Och då måste man menar jag, från statens sida, börja fundera. För en katastrof kan du inte förutse, den kommer spontant och plötsligt. Men nu kan jag upprätta en budget för 2023 och skriva in en massa pengar för katastrofskadeskydd, därför att jag vet att det kommer. Då måste man från statens sida ta höjd för det här med klimatet, det är ingeting som vi har hittat på, det är en realitet som vi har, men i likhet med liknande näringar så borde vi få klimatstöd.
Katastrofskadeskyddet baseras inte på antalet samebyar som ansöker.
– Det här beslutet tog vi när det fanns tre kända byar som hade dåligt. Vi tog ändå höjd för att det kan bli jättedåligt eftersom väderläget var som det var. Det gjorde att vi har avsatt allt vi kan avsätta till en katastrof.
Hittills är det 22 samebyar som har ansökt, räcker pengarna?
– Jag tror till och med att det är 23. Det handlar om två och en halv månad de kan få, än så länge är jag inte oroligt utan jag tror att vi kan lösa uppgiften.
Pengarna räcker åt alla?
– Ja, det ska det göra.