I tisdags var Sam Vesterberg på besök i Kiruna hos sin fru Kari Hahne Lundström. Han hade handlat mat och var på väg till huset på Lärkvägen. Plötsligt kände han vitnande smärta i pannan och världen blev suddig. Han hade gått rakt in i en vägskylt. Glasögonen låg i två delar på marken och blodet forsade ur såret i pannan.
– När jag förstod vad som hänt kände jag mig rätt dum. Som springer in i en skylt, säger Sam.
Hans partner Kari är läkare på hälsocentralen i Kiruna och fick sy åtta stygn i sin mans panna.
– Han har ett sår som är sex centimeter långt, ända in i skallbenet. Det kommer att bli ett fult ärr, säger Kari Hahne Lundström.
För varje stygn växte irritationen – inte på maken utan på skylten och kommunen. Paret tog sig ut med måttband, till saken hör att Sam Vesterberg är 194 centimeter lång. Men efter att ha måttat visade det sig att skylten hängde på 165 centimeters höjd. Så Kari Hahne Lundström vände sig till Tekniska verken AB (TVAB).
– Jag ställde helt enkelt frågan till kommunen: På vilken höjd ska skyltarna sitta? Och fick svaret att det visste de inte utan skulle kolla upp saken.
Kari Hahne Lundström googlade och noterade att skylten egentligen borde suttit på 210 centimeters höjd – i nederkant, se fotnot.
– Det tog två sekunder att ta reda på.
Hon hörde av sig igen till Tekniska verken, men då ökade bara pulsen.
– Jag blev oerhört nonchalant bemött, de skrev något i stil med "oj, så synd att du skadade dig". De fattade inte att det var min man som gått in i skylten.
Bland andra svarade Tekniska verkens vd Jan Fjordell till Kari att händelser som denna hanteras via parternas försäkringsbolag. Men det köper varken Kari eller Sam.
– Vilken försäkring ska man behöva ha för att gå på Kirunas gator? Det är ju kommunen som gjort fel och satt skylten för lågt.
De kräver minst ersättning av glasögonen från Kiruna kommun, men egentligen också ersättning för sveda och värk. Kari Hahne Lundström har kontaktat länsstyrelsen och kommer att JO-anmäla kommunen.
– Jag är ju från Göteborg och inte så bekant med Kiruna, men det är intressant att kommunen inte brydde sig särskilt mycket. De har inte ändrat höjden på skylten eller något, säger Sam Vesterberg.
– Det kanske är fel av mig, men jag tänker att de kanske kunde visat lite professionalitet och åtminstone tackat för informationen om skylten och åtgärdat den.
Den 1 maj hängde vägskylten, som markerar avsmalnande väg fortfarande på 165 centimeters höjd.
Fotnot: Av Vägverkets författningssamling (VVFS 2007:305) framgår att varningsskyltar vid gångbana ska placeras på minst 210 centimeters höjd (underkant av skylten) och vid cykelbana 250 centimeters höjd.