Saltningen kan innebära katastrof för samebyn

Saltningen slår hårt mot renskötarna längs E45. Gabna är en sameby i kläm och nu riskerar de att helt förlora vinterbetesmarkerna. "Som det ser ut nu törs ingen flytta dit", säger Lars-Ánte Kuhmunen.

Lars-Ànte Kuhmunen är ordförande i Gabna sameby.

Lars-Ànte Kuhmunen är ordförande i Gabna sameby.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2018-11-24 07:00

Vägarna sicksackar genom samebyn Gabnas vinterbetesområde och när E45 och 395 ner mot Junosuando saltas lockas renarna ut på vägen. I dagsläget finns inget viltstängsel och samebyarna riskerar att många renar blir påkörda av den tunga trafiken.

– Där finns inga viltstängsel eller ekodukter idag. Ingen törs flytta ner dit när det ser ut så där, säger ordförande i Gabna, Lars-Ánte Kuhmunen.

Han berättar att efter renskiljningen så delas hjorden upp i mindre grupper efter familj och om de grupperna drabbas av påkörningar slår det extra hårt mot de enskilda familjerna.

– Vi har lyckats förhandla till så att vi får ett tillfälligt stängsel som byggs upp och tas ner när renhjorden passerat de ställena.

Men det är ett stängsel som samebyn själva ska sätta upp och ta ner, något som tar av redan anspända resurser.

– Som det ser ut nu förlorar vi hela vårt vinterbete. Jag tror inte att det har skett för någon sameby i modern tid.

På en kartöverblick kan det se ut som att Gabna har stor areal att nyttja för vinterbete, men i verkligheten har skogsbruket gjort att stora delar av marken är uppbruten och det blir svårt att få ett sammanhållet betesområde och även det kan leda renarna ut på vägarna. Dessutom har samebyn redan gjort avkall på exempelvis ett område nära Jukkasjärvi och Laxforsen eftersom många besöksföretag bedriver verksamhet där.

– Problemet är ju att där är de redan så mycket trafik med turism och skoterkörning att vi bara kan slussa renarna genom det området, vi kan inte stanna där utan att det blir konflikt.

Den kortsiktiga lösningen förutom stängslet blir att Gabna tvingas stanna kvar på sommarbetesområdena.

– Vad som händer nu är att vi tvingas stanna längre i fjällen och belasta den betesmarken även vintertid. Allt har en kedjereaktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om