Höga självmordstal i Kiruna – nu ska hälsan stärkas

Kommunfullmäktige i Kiruna antog i veckan en strategi som ska minska självmorden i kommunen. "Fyra personer per år är väldigt många i en kommun av Kirunas storlek", säger Sanna Inga Poromaa (V).

Sanna Inga Poromaa (V) om den antagna strategin: "Den här frågan är något som hela samhället måste jobba med".

Sanna Inga Poromaa (V) om den antagna strategin: "Den här frågan är något som hela samhället måste jobba med".

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-05-20 16:00

Andelen kvinnor som tar sina liv skiljer sig åt i Kiruna jämfört med både Norrbottens län och riket i stort. Heidi Kari har jobbat från förvaltningens sida med strategin som i veckan antogs av eniga politiker.

– Det som är anmärkningsvärt är att andelen kvinnor som tagit livet av sig är stor i Kiruna, säger hon.

Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att 15 kvinnor per 100 000 invånare i Kiruna tog sina liv under åren 2016-2020. Motsvarande siffror för länet och riket är sju respektive åtta kvinnor per 100 000 invånare. Men även om siffran gällande kvinnor sticker ut i Kiruna så är det fortfarande fler män än kvinnor som avslutar sina liv, även i Kiruna.

Heidi Kari betonar att i mindre kommuner kan enstaka självmord ge stor effekt i statistiken.

– Man lyfter upp siffrorna för att kunna jämföra. Det ska man vara medveten om, de kan se väldigt anmärkningsvärda ut. Men det rör sig ändå om höga tal för en liten kommun.

Region Norrbotten antog en strategi för suicidprevention i höstas. Under veckan har ett enigt kommunfullmäktige i Kiruna beslutat att också anta en sådan strategi. Varje nämnd och förvaltning ska utifrån strategin göra sina egna handlingsplaner, som passar till respektive verksamhet.

Strategin kom från en motion från Vänsterpartiet. Andre vice ordförande för kommunstyrelsen Sanna Inga Poromaa (V) hoppas det här arbetet leder till ett större fokus på barn, unga och äldre.

– Statistiken för Kiruna säger att det handlar om fyra personer per år. Det är väldigt många i en kommun av vår storlek.

Räcker det att göra handlingsplaner?

– Nej, den här frågan måste man arbeta med i samhället i stort. Jag tänker att man behöver ha utbildning för personal i verksamheterna, hur man ska agera och jobba med bemötande, lära sig om vilka som har en större risk att drabbas av suicid.

Borde ni gjort det här tidigare?

– Ja så klart. Och det här arbetet behöver ske i samverkan med regionen, kyrkan och polisen, med alla i samhället. I dag finns inte samarbetet på det sättet som hade behövts. Men nu finns en länsstrategi i regionen och när kommunen också får en strategi går det att knyta samman och börja arbeta tillsammans. Jag hoppas få se en satsning på barn- och ungdomspsykiatrin i Malmfälten, säger Sanna Inga Poromaa.

Man vet inte varför människorna i statistiken tog sina liv. Heidi Kari nämner flera faktorer som kan ha betydelse, som ensamhet och ekonomi.

– Det är inte lätt att uttala sig om varför det här sker. Vi har ganska mycket ensamhet bland äldre och en tuff situation för kvinnor, som lever längre än män. Den ekonomiska stressen skiljer sig bland män och kvinnor. Här finns också aspekten utifrån minoritetsstress. Vi har haft suicid när det gäller människor med samiskt ursprung. Vi kan inte se det i statistiken, men vi vet att vi fått signaler från samebyar om suicid.

Hon fortsätter:

– Som det står i strategin, i vissa fall behöver man kanske sätta sig ner och prata om de suicidfall som varit, för att göra en kartläggning. 

Hon vill jobba med att lyfta det som främjar god hälsa.

– Det som främjar psykisk hälsa ska vi lägga kraft på. Stärka hälsan, titta på vad det är vi vet man mår bättre av. Det vet vi är bland annat mötesplatser och sammanhang, allt från föreningar till vänner till intressen, säger Heidi Kari, folkhälsostrateg på Kiruna kommun.

Här finns hjälp:

Bris: För dig under 18 år. Telefonnummer 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande medmänniska: Telefonnummer 08-702 16 80 eller chatta via hemsidan.

Jourhavande kompis: En chatt för barn och unga upp till 25 år.

Mind självmordslinje: Telefonnummer 901 01 eller chatta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!