Så prioriterades Kiruna bort av regionledningen

Regionledningen har hävdat att det i stort sett är omöjligt att rekrytera röntgenläkare till Kiruna och att den fasta tjänsten därför måste avvecklas. Norrbottens Media kan nu avslöja att Region Norrbotten inte ens har försökt att hitta en läkare med rätt kompetens till sjukhuset. Fokus har hela tiden varit sjukhusen i Sunderbyn och Piteå.

TURBULENS. Region Norrbotten har inte arbetat med att hitta en röntgenläkare till Kiruna de senaste åren. Sedan 2015 har tre tjänsteannonser funnits ute. Samtliga med Luleå och Boden som tjänstgöringsort.

TURBULENS. Region Norrbotten har inte arbetat med att hitta en röntgenläkare till Kiruna de senaste åren. Sedan 2015 har tre tjänsteannonser funnits ute. Samtliga med Luleå och Boden som tjänstgöringsort.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2018-02-07 05:00

Under våren 2017 beslutade regionstyrelsen att den fasta tjänsten som röntgenläkare (radiolog) i Kiruna ska avvecklas då nuvarande röntgenläkare går i pension 2018. Beslutet om avveckling gäller även verksamheten i Kalix. Läkarkompetensen inom bild- och funktionsmedicin koncentreras istället till sjukhusen i Sunderbyn, Gällivare och Piteå.

Beslutet har föregåtts av kraftiga debatter under regionfullmäktige. Det största argumentet från regionen för att dra in den fasta tjänsten i Kiruna har varit att det har varit i stort sett omöjligt att rekrytera röntgenläkare och att det därmed inte går att bemanna tjänsten på orten.

Norrbottens Media har begärt ut underlaget till rekryteringen av röntgenläkare, något som har varit tidskrävande och det visade sig att underlaget var minst sagt magert och bestod av en kompetensförsörjningsplan, tre tjänsteannonser och två kontrakt med rekryteringsbyråer.

Granskningen visar att rekryteringsfokus helt har varit på Sunderbyn och Piteå. Av de tre annonser är en från 2015 och två från 2017, ytterligare två kommer inom kort enligt regionen där en ST-läkare inom Bild- och funktionsmedicin har utannonserats med just Sunderby sjukhus och Piteå älvdals sjukhus som arbetsplats. Det var under 2016 regionen anlitade de två rekryteringsbolag till en kostnad av cirka 50.000 kronor plus moms för att rekrytera till Sunderbyn och Piteå, dock utan resultat då ingen sökte tjänsterna. Ytterligare två annonser till de orterna kommer att läggas ut inom kort enligt regionen.

Däremot har Region Norrbotten inte jobbat aktivt med att få en röntgenläkare till Kiruna överhuvudtaget vilket Maria Bergkvist, Läns- och verksamhetschef inom bild och funktionsmedicin vid Region Norrbotten, bekräftar.

– Att rekrytera är kostsamt och det vi hade rekryterat till är ensamarbete vilket jag inte tycker är bra arbetsmiljömässigt. Patientunderlaget är heller inte tillräckligt stort för en större verksamhet. Därför har vi inte aktivt gått ut med en tjänst till Kiruna i detta läge, säger Bergkvist som dock menar att rekryteringsbolagen har fokuserat på hela länet och att man tidigare har sökt röntgenläkare till Kiruna.

Bergkvist kan dock inte svara på hur rekryteringsbolagen har jobbat och det finns heller inget underlag för detta hos regionen. Sett till länet har Region Norrbotten valt strategin att internutbilda läkare som idag är anställda inom regionen. I Kiruna ska akutläkare utbildas i att göra den första bedömningen.

– Att rekrytera radiologer är nästintill omöjligt. Vi försöker utbilda oss ur den här krisen men vi klarar inte av handledarsituationen i Kiruna eftersom det bara finns en läkare på plats 24 veckor per år, säger Bergkvist om beslutet att fokusera på Luleå och Piteå.

Vården för patienter i Kiruna kommer däremot inte att bli sämre enligt Bergkvist som menar att verksamheten kommer att fortsätta precis som idag.

– Det som behövs på plats är en radiolog som kan titta på ultraljud, annars kan de titta på bilderna var som helst. De bilder som produceras i Kiruna och Gällivare nattetid granskas i Sydney. Idag finns en läkare på plats 24 veckor per år och så kommer det vara även nu men med läkare som kommer till sjukhuset istället för att ha en fast stol i Kiruna. Man kommer att behöva åka till Gällivare för ultraljud om det inte finns någon läkare på plats och patienten inte kan vänta, säger Bergkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om