I mars strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen, som kunde tänka sig en höjning med 0,21 procent, och Kirunabostäder som från början ville höja hyrorna med fyra procent. Ärendet fick istället avgöras av Hyresmarknadskommittén.
Beslutet blev en tvåårig lösning där hyrorna höjs med 0,85 procent från 1 februari 2017 och med 0,8 procent från 1 januari 2018. Det innebär en höjning med 42,50 i månaden första året om man har en hyra på 5000 kronor, och 40 kronor andra året. Kirunabostäders förslag skulle ha inneburit en höjning med 200 kronor i månaden.
– Det blev bra, det blev till våran fördel om man säger så eftersom Kirunabostäder från början ville ha fyra procent, säger Nicklas Emmoth, Hyresgästföreningen Kiruna.
Kirunabostäders vd Anneli Vinsa är inte lika nöjd.
– Det är ju inte alls det vi hade behövt eller önskat oss på något sätt, även om vi inte hade behövt fyra procent så en och halv, två procent hade vi definitivt behövt. Det blir konsekvenser på underhållet, det är där vi kan ta pengarna ifrån. Hyresgästerna kommer förmodligen inte att bli så glada, säger hon.
Det var tredje året på raken som Hyresmarknadskommittén fått avgöra hyrorna.
– Förhandlingsviljan på lokalt plan finns inte alltid utan man ser att det är lättare att skicka ärendet till Hyresmarknadskommittén istället för att göra upp på ett lokalt plan vilket är väldigt beklämligt, säger AnnaLeena Larsson, Hyresgästföreningens förhandlare.
Är det vanligt att det blir så här?
– Inte att det som för Kirunabostäder blir år efter år, de är ganska unika i sig om man ser nu i Norrbotten och Sverige.
Enligt Anneli Vinsa handlar det inte om någon ovilja att förhandla.
– Vi är för långt ifrån varandra i förhandlingarna, vi ser att vi inte har täckning för de kostnader som vi drabbas av, säger hon.