Så här ska Kirunas nya räddningstjänst se ut

"Den nya byggnaden har mindre ytor och är mer kompakt. Det gör att vi har närmare till allt och kommer iväg snabbare" säger räddningschefen Thomas Winnberg om den nya brandstationen.

SPRICKOR. Den nuvarande brandstationen är inte längre fullgod till syftet.

SPRICKOR. Den nuvarande brandstationen är inte längre fullgod till syftet.

Foto: Thomas Löfgren

KIRUNA2019-02-10 08:53

Räddningstjänstens nya station tillika lokal för skolskjutsarna har börjat ta form på plats vid industriområdet på Lombolo, beläget några hundra meter från den nya stadskärnan.

Det första beskedet var att byggnaden skulle stå klar i december 2019. Nu har tidsplanen har flyttats fram fyra veckor och enligt den nya prognosen ska byggnaden vara färdig i januari 2020 enligt Gert Mörtvik, verksamhetsstrateg på Kiruna kommun.

Kostnaden är 140 miljoner kronor och byggandet av en ny brandstation har prioriterats i stadsflytten.

– Den gamla byggnaden har fått sina skador och är inte fullgod som station längre. Det finns en sprickbildning som är oroväckande och det görs skyddsrondering varje vecka i samsyn med LKAB så det är inga konstigheter, säger Mörtvik om den nuvarande brandstationen som byggdes i mitten av 90-talet.

Brandstationens nya placering fick räddningstjänstens själva bestämma utifrån fem tomter och det var läget som avgjorde saken.

– Vi gjorde en utredning på dels hur nya stan kommer att se ut sett till byggnationer och vägar sett till bland annat körtider i och med att man kommer att flytta stan. Från Lombolo är det lättast att ta oss ut på den gamla E10:an och komma ut på den nya istället för att åka genom småvägar. Nu ligger vi även nära nya centrum, säger Thomas Winnberg, räddningschef i Kiruna.

I arbetet med utformning och funktioner har personalen varit involverad enligt Winnberg.

–  Arkitekten gjort ett väldigt bra jobb att få med alla. Det har det jobbats med utrymmen, verkstäder och lokaler där vår kompetens har tagits tillvara. Sett till arbetsmiljön bygger man in system med olika rutiner. Idag bär vi exempelvis med oss skitiga och rökiga kläder till lokalerna där vi vistas under dagarna. Nu får vi slussfunktioner där man tar av de smutsiga kläderna och slänger in i tvättmaskinen. När man kommer ut från slussen är det alltid rent, säger Winnberg.

Winnberg säger att de har fått allt de behöver även om bygget har skett så kostnadseffektivt som möjligt.

– Den nya byggnaden har mindre ytor och är mer kompakt. Det gör att vi har närmare till allt och kommer iväg snabbare. Allt känns bra och nu väntar vi bara på att få flytta in, säger räddningschefen Thomas Winnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om