Beskedet att Mark- och miljödomstolen säger nej till att pröva LKAB:s tillståndsansökan för att utveckla gruvverksamheten i Kiruna har väckt stor uppmärksamhet.
Mark- och miljödomstolen anser inte att LKAB:s samråd har gått till på rätt sätt. Enligt Mark- och miljödomstolen har LKAB annonserat till allmänheten när de istället borde ha riktigt sig särskilt till de berörda parterna.
Anders Sundström var näringsminister för socialdemokraterna under 90-talet då regeringen arbetade fram miljöbalken. I en artikel i Dagens Industri uppmanar han nu politikerna att ändra regelverket.
– Vi har skapat ett monster, säger han till Dagens Industri.
– Jag har varit med och skapat det här en gång i tiden. Jag satt i den regering som arbetade fram miljöbalken och var näringsminister när den processades fram.
Anders Sundström är idag styrelseordförande och delägare i Kaunis Iron. Han tror inte att gruvnäringen kommer att kunna fortsätta utvecklas med det regelverk som finns idag. Kraven i miljöbalken hamnar ofta i strid med viktiga investeringar som är nödvändiga för klimatomställningen menar han.
– Om man gräver ett hål i backen så ska det inte få ha någon påverkan på flora och fauna, och det är naturligtvis helt omöjligt, säger han.
Det finns flera exempel på att regelverket inte fungerar. Sundström tar upp turerna kring Bolidens tillstånd för att bryta koppar i Liikavaara utanför Gällivare som både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket stoppade.
– Det var ingen fauna eller flora som skulle försvinna i Sverige men de skulle försvinna just i Liikavaara och det kämpade myndigheterna stenhårt för att stoppa, säger Anders Sundström till Dagens Industri.
– Samtidigt skrev de i sitt yttrande att koppar inte är en nödvändig råvara. Men kopparn är ju en förutsättning för elektrifieringen, för att vi ska kunna rädda jordklotet.
Och det är inte bara gruvdriften som hotas menar Sundström. För att klara miljöomställningen och kunna möta det stora behovet av elektricitet krävs en kraftig utbyggnad av vindkraften i Sverige.
– Politiken måste kliva in och bli tydligare här, för i slutändan så faller det tillbaka på lagstiftaren. Jag var ju själv med och stiftade de här lagarna och vi hade aldrig tänkt att det skulle se ut på det här sättet, säger han till Dagens Industri.