Under tre dagar träffas ett stort antal aktörer inom svensk rymdverksamhet i Kiruna för konferens. Olle Norberg, generaldirektör för rymdstyrelsen, lyssnade med stort intresse på föredragen.
– Det visar på att det här är inget statiskt område, det förändras hela tiden, det tillkommer nya aktörer och det förändras i form av att man kanske tidigare mest pratade om vilken forskning man ska göra och vilken teknik man använder, medan idag blir det mer och mer en diskussion om vad man kan ha rymden till, vilka tjänster kommer den att ge upphov till, säger han.
För två år sedan blev den statliga rymdutredningen färdig som presenterar en komplett rymdstrategi för Sverige. En del i förslaget är att satsa stort på rymdbasen Esrange för att möjliggöra uppskjutning av mindre satelliter.
Rent säkerhetsmässigt så är det möjligt att skjuta upp satelliter från Esrange, men marknadsförutsättningarna har inte varit de rätta. Idag är satelliterna mindre och fler vilket kan göra det möjligt menar Olle Norberg.
– Idag så är det nog möjligt att det går att göra det här och även går att få ekonomi i det hela, och det är det riktigt svåra, säger han.
Esrange har hård konkurrensen från andra delar av världen, till exempel Nya Zeeland, Azorerna och Alaska. En fördel för Esrange är att de har skjutit sondraketer sedan 1966 enligt Olle Norberg.
– I och med att man hanterar sondraketer på det sätt som man gör idag så är steget upp till en mindre satellitbärande raket inte så stort, säger han.
Jonas Björck, departementsråd och chef för forskningspolitiska enheten på utbildningsdepartementet finns också på plats i Kiruna under rymdkonferensen. Han berättar mer om förslaget som rör satsningar på Esrange.
– Vi har analyserat och verifierat om det finns kommersiella och andra förutsättningar att skjuta upp småsatelliter från Esrange och den analysen har sagt att ja, det finns förutsättningar, det krävs en investering på drygt en halv miljard för att bygga ut Esrange för att kunna göra det. Sedan tror man att driften kan finansieras av olika typer av avgifter, säger Jonas Björck.
Att satelliterna nu är mindre och billigare och lättare att få upp i rymden lockar in helt nya företag, som till exempel Google.
– Det öppnar sig ett helt nytt marknadssegment kan man säga av företag som är intresserade av det här, säger Jonas Björck.
Just nu bereds frågan vidare i regeringskansliet och ett besked om finansiering väntas någon gång under året.
maria.unga@norrbottensmedia.se