Rymdbolagets ambition är att fortsätta utvecklingen av Esrange som attraktiv plats för klimatforskning, astrofysik och vetenskapliga försök i mikrogravitation. I detta ingår ett framåtsyftande arbete att göra Esrange till Europas uppskjutningsplats för satelliter.
Nu har dock samma sak hävdats i 15-20 år, utan att något riktigt konkret hänt. Och enligt Lars Persson kommer ingen satellituppskjutning äga rum förrän om fem-sex år.
En springande punkt har varit avtal med grannlandet om passage av raketer över norskt territorium.
- Det här är i sin linda, säger Lars Persson. Kunder har vänt sig till oss om verksamhet med satellituppskjutningar och vi tittar på de här sakerna.
Sjukvård
Rymdbolaget pekar på att större raketer medför större risker. Att expandera Esrange bedöms som svårt med en negativ utveckling av infrastruktur och sjukvård, är uppfattningen. Ett sådant scenario är inte trovärdigt när tjänster ska säljas till kunder och partners.
- De tittar på närhet till akutsjukvård när de undersöker förutsättningarna för verksamhet på Esrange. Och akutsjukvård är viktig även för våra anställda i Kiruna.
Många läkare anser ju det bättre med transport till större sjukhus än att ha en akutkirurgi stående i Kiruna?
- Andra hävdar motsatsen. Och i så fall skulle man ju samla allt på Karolinska. Det tar nästan lika lång tid att köra ner skadade dit som att ta dem till Gällivare. Men det där är jag inte proffs på, utan litar på de rådgivare vi har.
Kunderna undrar
Rymdbolagets kunder höjer på ögonbrynen och undrar "hallå, vad håller de på med", menar Lars Persson.
- Men vi har inte den kunskapen att argumentera om att det där är helt egalt, oviktigt.
Rymdbolaget vädjar sammanfattningsvis till beslutsfattarna att inte lägga ner
akutkirurgin på Kiruna sjukhus.