Rymdbolaget begär hjälp från Försvarsmakten

Två mycket ovanliga projekt genomförs 2011 på Esrange.
Vid båda vill Rymdbolaget samverka med Försvarsmakten.
Det gäller transporter i terräng och ballongsläpp

FÖRSVARSMAKTEN. Rymdbolaget vill samverka med Försvarsmakten vid två tillfällen 2011. Det ena gäller en uppsändning av en ballong. Här en bild från tidigare ballongsläpp.

FÖRSVARSMAKTEN. Rymdbolaget vill samverka med Försvarsmakten vid två tillfällen 2011. Det ena gäller en uppsändning av en ballong. Här en bild från tidigare ballongsläpp.

Foto: Rymdbolaget

Kiruna2011-01-14 06:00

JAXA, japanska statliga rymdorganisationen, ska genomföra försök med droppkroppar. Dessa är raketliknande, åtta till sex meter långa och väger 600-700 kilo styck. De lyfts upp med ballonger till 30.000 meters höjd över Esrange raketskjutfält.

Ljudvallen
Där släpps de. Under det fria fallet mot marken går droppkropparna genom ljudvallen.

När droppkropparna spränger vallen spelas detta in via mikrofoner, placerade på 500-1.000 meters höjd i en slags zeppelinare.

- Helt unikt i sitt slag, fastslår Per Baldemar, chef för uppsändningsteamet på Esrange, om projektet. Jag tror inte att någon tidigare gjort riktigt samma sak som vi ska göra.

Sannolikt är bakomliggande syftet att japanerna vill konstruera flygplan som utan ljudbangar tar sig genom ljudvallen.

Två av mikrofonplatserna ligger i väglös terräng. Här kommer Försvarsmakten in.

-  Zeppelinarna fylls med gas och hissas upp med vinsch. Grejorna är tunga och skrymmande och därför skulle vi vilja ha hjälp.

Last
Det handlar främst om bandvagnar. Helikopter är ett annat alternativ, men frågan är om utrustningen går att transportera som hängande last.

Den andra förfrågan gäller en ballonguppsändning i juni. Esrange släpper på uppdrag av Rymdstyrelsen och Kungliga tekniska högskolan en ballong för flygning runt Nordpolen. Detta blir den första polära flygningen med astronomiska instrument. Lasten väger rekordtunga två ton.

Då behövs stora doningar, en ballong på 1,2 miljoner kubikmeter, den största någonsin som man släppt upp från Esrange i egen regi. Som Globen dubbelt upp.

Krage
Ballongens plastyta är 53.000 kvadratmeter. För att hindra att detta "jättesegel" fladdrar iväg innan flygningen används en slags krage som håller plasten på plats.

Kragen sprängs vid släppet bort med två små laddningar via radiosändare. Detta måste göras på distans och kräver kodad signal, en utrustning som Försvarsmakten har. Utan kodning kan andra sändare utlösa laddningarna.

Per Baldemar börjar dock misströsta så smått om försvarsbistånd. Ansökan har vandrat ända upp till Högkvarteret för beslut och Rymdbolaget har därför börjat se sig om efter andra alternativ till de två projekten.

-  Vi måste ha ett besked ganska snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!