Enligt ett tilläggdirektiv har regeringen förtydligat att renmarkskommittén, i sitt arbete med att se över rennäringslagen, ska ta hänsyn till lokalbefolkningens, tornedalingars och övriga invånares kultur, traditioner och behov av jakt och fiske samt näringsverksamhet.
Som ett led i detta besökte utredningssekreterarna Maja Martinsson och Magdalena Pucher nu i veckan Kiruna och Tornedalen för att vara med vid notfiske, gå på ripjakt och jaga älg.
– Det var första gången vi var med och jagade. Vi är göteborgare vi två och här nere är det ingen jakt, säger Maja Martinsson.
På hembygdsgården i Jukkasjärvi fick de höra mer om de meänkielitalade lantalaisets historia. Holger Torneus berättade om hans släkt som bedrivit jordbruk här vid Torneälvens strand sedan 1700-talet. Maja Martinsson säger att det är viktigt med studiebesök hos personer som berörs av renmarksutredningen för att få förståelse för hur olika grupper i samhället påverkas när de som jurister skriver sina texter.
– Vi ska ha mer på fötterna helt enkelt när vi uttalar oss om konsekvenser, säger hon.
Resan gick vidare från Kiruna till älgjakt med Hörnan Huhtakuusivaara jaktlag i skogarna utanför Tärendö.
Fick ni se någon älg?
– Nej, det var ingen älg men vi såg en del älgbajs. Det var en väldigt vacker höstdag och vi fick verkligen en häftig upplevelse oavsett.
Owe Pekkari, 74, tog hand om gästerna. Han berättar att de gjorde ett försök att hitta älg med hundarna, men utan framgång.
– Det är lite sämre med älg i år.
Men de var glada över att få berätta om tornedalingarnas historia.
– Det var roligt att de ville komma hit och uppleva vår älgjakt. Det finns en inställning om att vi inte skulle ha samma rättigheter till jakt och fiske. När man läser Girjasdomen blir man överraskad över hur dåligt underbyggd den är utifrån tornedalingarnas historia, men vi har funnits här lika länge som samerna, säger han.
Frågan om upplåtelsen av fjälljakten är kanske inte lika brännande i Tornedalen som i Kiruna, men Owe Pekkari tror att de kommer bli berörda när koncessionsrenskötseln ska hanteras senare i utredningen.
– De ville veta hur vi känner och vad som oroar oss för, och naturligtvis är vi lite oroliga, säger han.