Renägarna maktlösa: Allt fler renar tågdödas

Problemet med tågdödade renar norr om Kiruna fortsätter. Trasiga stängsel vid järnvägen är boven och nu är siffran uppe i över 200 döda renar under vintern. Enligt Trafikverket så är det den stora snömängden som ställer till det.

Döda renar. Fler än 200 renar har blivit tågdödade norr om Kiruna under vintern på grund av trasiga stängsel vid järnvägen. Enligt Trafikverket åtgärdas stängslet akut vid problem. FOTO: Kurt Engström

Döda renar. Fler än 200 renar har blivit tågdödade norr om Kiruna under vintern på grund av trasiga stängsel vid järnvägen. Enligt Trafikverket åtgärdas stängslet akut vid problem. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Kiruna2018-02-15 08:16

För en månad sedan hade ungefär 200 renar blivit dödade av tågpåkörningar längs sträckan. Men siffran fortsätter att växa enligt Gabna samebys ordförande Lars- Ánte Kuhmunen.

– Vi vet inte exakt, men det körs på renar hela tiden, så det är fler nu.

Trasiga stängsel och mycket snö längs järnvägen gör att renarna kan ta sig upp på spåren och sedan har svårt att ta sig därifrån.

– Jag vet inte vad man kan göra, Trafikverket har inte skött underhållet av stängslet och då blir det så här, säger Lars- Ánte Kuhmunen.

Förutom att samebyn förlorar renar längs järnvägen så skapar det merarbete.

– Vi vaktar så att de inte ska söka sig upp på järnvägen. Det är en dålig betesvinter, det finns bara beten på vissa ställen. Just nu har vi mycket renar uppe vid Björkliden och Riksgränsen, då kan vi inte flytta med dem fram och tillbaka, de måste få betesro.

Enligt Anders Moritz, enhetschef på Trafikverket, så kontrolleras stängslen årligen.

– Vi besiktar en gång per år. Sedan har vi en felanmälningsfunktion, vem som helst har möjlighet att göra en felanmälan, och det är de akuta sakerna man måste hantera nu, säger han.

– Det akuta ska repareras. Men sedan gäller det att ta fram en långsiktig plan för att göra reinvesteringar och nyinvesteringar av olika delar på den banan, det är en prioriterad fråga nu för Trafikverket.

Vad har ni för akuta lösningar?

– Där var snön trycker ner stängslet eller träd trycker ner, där måste vi försöka resa upp dem och reparera dem provisoriskt på olika sätt, säger Anders Moritz.

Förutom bättre underhåll av stängslet ser samebyn gärna fler ekodukter. Vid Mertainen finns idag en ekodukt som stod klar hösten 2016.

– Den fungerar bra. Den fyller sin funktion både så att vi kan flytta ostört över och för den fria strövningen. Det är ett lyckat projekt som gör att vi känner att renskötseln är en del av samhället, säger Lars-Ánte Kuhmunen.

Ekodukter är en lösning som Trafikverket tittar på framförallt vid nybyggen.

– Det här är stora byggnationer som kräver lång planering och som är väldigt dyra att göra. Där man kan göra det så gör man det, säger Anders Moritz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om