Regionen har därmed en liknande åsikt som LKAB, som tidigare i veckan förde fram synpunkter om att de satsningar som aviseras kommer för sent.
Viktiga delar som Trafikverket lyft fram saknas i planen, uppger Region Norrbotten i ett pressmeddelande.
– Järnmalmen från Malmfälten pumpar in miljarder i statskassan, men då måste malmen kunna fraktas därifrån på ett effektivt sätt. Redan i dag är kapacitetsproblemen på sträckan Luleå-Riksgränsen ett stort problem, med urspårningar och inställda tåg som följd. De åtgärder som lyfts fram i planen kommer inte att räcka till, och de kommer för sent, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).
Region Norrbotten skriver: "Trafikverket hade föreslagit regeringen en särskild satsning på 7,5 miljarder som myndigheten såg som helt nödvändig för att klara behoven från nyindustrialiseringen. Det var medel som skulle satsas på järnvägssträckan Luleå-Riksgränsen, med upprustning av Malmbanan och dubbelspår Luleå-Boden. I det förslaget hade verket inte heller tagit höjd för alla investeringar som vi i dag känner till. Ändå har endast en bråkdel av den summan har kommit med i beslutet om ny nationell plan – ungefär 3,6 miljarder kronor. En kraftigt minskad satsning jämfört med Trafikverkets förslag, som egentligen var i underkant".
– Kapacitetshöjningen Luleå-Riksgränsen ligger nu långt borta och det blir bekymmersamt för till exempel LKAB, SSAB och H2 Green Steel, säger Nils-Olov Lindfors.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ger inte mycket för kritiken.
– Jag blir mycket förvånad. I övriga Sverige ser man med avund på de stora satsningar som görs i norr. Regeringen satsar fem gånger mer på norra Sverige jämfört med när Centern under alliansregeringen styrde Sverige, säger han.
Eneroth uppger att Trafikverkets förslag till finansiering bygger på en modell som inte finns.
– Trafikverket föreslog att banavgiften skulle höjas för att lösa finansieringen. Det hade tagit tid att genomföra. Vi bedömde att den tiden inte fanns. Det här är för viktigt att riskera något.
LKAB anser att satsningarna kommer för sent, det blir ingen effekt förrän efter 2030. Vad säger du om det?
– Nu är det upp till LKAB att tillsammans med Trafikverket göra rätt prioriteringar för att få rätt kapacitet på Malmbanan. LKAB är välkomna att bidra med finansiering om de anser att satsningarna är så nödvändiga, säger Tomas Eneroth.