Regeringen hotar fjälljakten
Fjälljakten är hotad. Det menar Svenska Jägareförbundet. - Regeringen lägger sig helt platt för EU-kommissionen, säger Owe Wiktorin, förbundsordförande.
Det som föranlett jägarnas oro är en fråga ställd av EU-kommission till regeringen. Som Kuriren tidigare berättat vill kommissionen att regeringen redogör för hur de svenska reglerna för utländska jägare, stämmer överens med EG-rätten. I Norrbottens län till exempel, får utländska småviltsjägare inte jaga utan jaktguide och jaktsäsongens två första veckor är vikna endast för svenska jägare.
Hotad fjälljakt
Men det är inte själva jakten som EU anser vara en tjänst och således fri att disponera över statsgränserna. Det är i stället de svenska entreprenörer som erbjuder tjänsten jakt som enligt EU eventuellt är missgynnade.
- Vi upplever att fjälljakten är hotad, säger Owe Wiktorin, ordförande Svenska Jägareförbundet.
- Regeringen lägger sig helt platt för EU-kommissionen och öppnar Sverige för sju miljoner europeiska jägare.
Svenska jägareförbundet hade helst sett att regeringen med vändande post förklarat för EU-kommissionen att länsstyrelsernas regler inte strider mot EG-rätten.
- Reglerna för utländska jägare är mjuka. Gud ske lov att länsstyrelsen i Norrbottens län satte stopp för det här i måndags, säger Owe Wiktorin.
Regeringen sviker
Per-Gunnar Sundström, ordförande Jägareförbundet Norrbotten, vill lyfta fram betydelsen av 1992 års jaktreform om fjälljakten på statens mark ovan odlingsgränsen. En fjälljaktsreform som dessutom drevs igenom av en borgerlig regering.
- Enligt den reformen skulle jakten i de svenska fjällen vara en rättighet för svenskar och en möjlighet för utländska jägare, säger Per-Gunnar Sundström.
- Det känns märkligt att en borgerlig regering ska riva upp ett sådant beslut. Om så görs, är det ett svek.
Men regeringen har ännu inte agerat i frågan. Magnus Kindbom, politisk sakkunnig och stabschef på jordbruksdepartementet, förklarar:
- Flera överväganden är gjorda men regeringen har inte fattat något beslut ännu.
Har ni lagt er platt för EU-kommissionen?
- Nej, det vill jag inte säga. Både länsstyrelserna och jordbruksdepartementet ska se över sina regleringar. Sedan får vi se om det går att anpassa jakten så att den uppfyller EG-rätten.
Undviker rättsprocess
Ett sätt att lösa frågan vore att den tröskades genom en rättsprocess. Om en person känner sig oförättad på grund av de svenska jaktreglerna, kan denna person stämma staten och låta EG-domstolen behandla ärendet. Men det är ingen lösning som förespråkas av Magnus Kindbom.
- Det gagnar inte svenska intressen. Vi hoppas kunna fastslå ordningen utan en rättsprocess.
Läs mer
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1455263&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Vill ha fortsatt reglering</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!