Expertgruppen ska bestå av elva representanter från regeringskansliet samt en person från utvalda myndigheter och organisationer, däribland Sjöfartsverket, polisen, landstinget i Blekinge, länsstyrelsen i Jönköping och Kiruna kommun.
– Det här är väldigt hedrande för oss och ett högt betyg till vår personal här hos oss. De hade inte frågat vår kommun om de hade ansett att verksamhet hade varit dålig, säger biträdande kommunchefen Mats Dahlberg.
I utredningen ska man bland annat se över möjligheterna till rekrytering och utbildningarnas anpassning till lokala behov. Det ska även ses över hur kommunernas samverkan kan förstärkas och bli mer enhetlig inom räddningstjänstområdet samt hur säkerheten kan effektiveras och bli mer likställd i landet.
Förvaltningschefen Anders Karlsson säger att det finns ett behov av utredningen då det inte ska spela någon roll var man bor och om man får en effektiv hjälp eller inte.
– Det vi i Kiruna ser som viktigast är samverkansbitarna. Att samarbeta både kommunvis och med staten, vi vill se till medborgarnas bästa istället för att fokusera på vad var och ens arbetsuppgift är.
Karlsson säger att Kiruna kan bidra med ett väl inarbetat arbetssätt där den nödställde sätts före formaliafrågor då de åker på larmen oavsett om det är formellt sett är de som ska åka eller inte.
– Kan vi hjälpa till så hjälper vi till och vi har hög kompetens på räddningstjänst i glesbygd. Där behöver vi samverka med andra kommuner därför och hjälpa varandra så att vi kan hjälpas åt att vi har en både mellan räddningstjänster i olika kommuner och mellan olika andra organ och aktörer, säger Anders Karlsson.
Räddningschefen Tomas Winnberg som har föreslagits som expert sitter idag med i bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps räddningstjänstråd samt Sveriges kommuner och landstings sakkunnighetsverk.
– Det är viktiga frågor kring vårt arbete och de frågor vi brinner för i Kiruna och det är ett stort förtroende att vi har fått frågan. Jag har drivit frågan om samverkan hårt då det framförallt samarbetet mellan andra kommuner i länet måste bli bättre. Att rekrytera deltidsbrandmän är svårt i hela landet och det är en jätteutmaning att lyckas bemanna överallt, säger Winnberg.
Förutom Winnberg föreslogs brandingenjören Hanna Sälgfors-Karlsson. Beslutet om vem som blir uttagen i expertgruppen kommer under sommaren. Utredningen ska redovisas i juni 2018.