Reformisterna vill stärka sossarna

Den socialdemokratiska föreningen Reformisterna ser sig själva som en vitamininjektion till vilsna socialdemokrater runt om i landet. Under lördagen var de på plats i Kiruna för att prata om sina idéer.

"Många uppfattar det här vi kommer med som en vitamininjektion", säger Daniel Suhonen, en av initiativtagarna till Reformisterna.

"Många uppfattar det här vi kommer med som en vitamininjektion", säger Daniel Suhonen, en av initiativtagarna till Reformisterna.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-05-18 17:55

Reformisterna bildades i november förra året men lanserades för allmänheten i februari i år. Föreningen är just nu ute på en turné i Sverige och blev inbjudna av Socialdemokraterna i Kiruna.

– På många håll hänger Socialdemokraterna med huvudet lite just nu, man är lite osäker, lite vilsna och oroliga. Då är det många som uppfattar det här vi kommer med som en vitamininjektion, säger Daniel Suhonen, en av initiativtagarna till Reformisterna.

Reformisterna har tagit fram en lista med sju punkter där de vill gå in och skärpa Socialdemokraternas politik. De vill se en ny ekonomisk politik, ett nytt skattesystem där de anser att trycket är för högt på låg- och medelinkomsttagare. De vill ha ett nytt pensionssystem och höja pensionen med 5000 kronor i månaden för de med lägst inkomster. De vill bygga fler bostäder och införa en stegvis arbetstidsförkortning till 35 timmar i veckan. Reformisterna vill införa en enhetlig kommunalskatt och satsa 10 procent av BNP på klimatfrågor.

Under valet i höstas fick Socialdemokraterna i Kiruna 25,1 procent av rösterna och tappade 7,4 procentenheter.

Vad ser du att S i Kiruna har för problem?

– Jag vet inte exakt, men vad jag förstår så har man problem med sjukvårdsfrågorna här. Och det är ingenting som man är ensam om i Kiruna eller Norrbotten. Sjukvården har varit Socialdemokraternas starkaste fråga i decennier. Man har tänkt att om man vill ha en bra sjukvård så röstar man på Socialdemokraterna. Och så blir det som nu i senaste valet ett sjukvårdsval. Men på många håll så straffar väljarna Socialdemokraterna, inte minst här.

Daniel Suhonen ser det som en resursfråga i grunden.

– Jag uppfattar det som att man på många håll centraliserar vården ibland för att man har resursbrist, ibland för att man inte har personal med kompetens. Men resultat blir att många människor på många orter känner att sjukvården lämnar dem och att det är Socialdemokraterna som genomför det.

Daniel Suhonen menar att det visar på att det saknas pengar på grund av sänkta skatter, en dålig fördelning och regional obalans i skatteunderlag.

– Om vi ser till att ha en annan ekonomisk politik och välfärdspolitik då kan vi också se till att till exempel sjukvården fungerar. Då kan Socialdemokraterna bedriva en socialdemokratisk vårdpolitik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om