New York Academy of Sciences (NYAS) är en anrik vetenskapsakademi med kopplingar till kända forskare som Alexander Graham Bell, Thomas Edison och Charles Darwin och de amerikanska presidenterna Thomas Jefferson och James Monroe. De har ett flertal olika program för att främja vetenskapernas utveckling runt om i världen. När Rasmus Häggkvist nosade runt på internet i jakt på ett sommarforskningsprogram dök akademin upp.
– I min ansökan skrev jag vad jag har för mål i livet och om min passion.
Något som slog an hos akademin och Rasmus Häggkvist, som till vardags studerar på Rymdgymnasiet i Kiruna, blev antagen till ett av deras mentorsprogram.
– Ska jag gissa på vad de föll för så var det kanske att jag beskrev att min approach till kunskap. Min törst för kunskap har nästan inga gränser och det spelade jag mest på i min ansökan. Jag lär mig som om det vore en sport!
Rasmus har nu fått en personlig mentor som dessutom är doktorand i teoretisk fysik – vilket är det breda område som Rasmus själv drömmer om att arbeta inom.
– Drömjobbet skulle nog vara att vara en framtida ledare inom vetenskap och driva forskning i världsklass. Att säga något specifikt område är svårt, men det vore såklart häftigt att syssla med de stora frågorna som beskriver hur universum är uppbyggt.
Programmet som han antagits till pågår till 31 augusti och är uppdelat i fyra moduler, ett ledarskapsprogram, förberedelser för studier på universitet, kommunikation och kritiskt tänkande.
– Sedan får en också chansen att nätverka med de andra medlemmarna som är ungdomar som jag med ett stort intresse för vetenskap. Där finns en bra möjlighet att lära sig om deras kulturer och forskning.
Rasmus Häggkvist är mycket glad över att ha antagits till programmet och ser en bra genväg mot drömjobbet.
– Det här är en underbar chans. Jag får en möjlighet att bygga upp ett brett kontaktnät med framtida potentiella kollegor över hela världen.
– Jag tänker sen vilken bra möjlighet det är när jag ska skriva mina ansökningar till universitet, att ha det här kontaktnätet med doktorander som kan hjälpa mig med vad jag ska framhäva i ansökan.
Var kommer det här intresset för kunskap i från?
– Jag har nog alltid haft det med mig. Alla är nyfikna från det de är små och jag har det fortfarande i mig.
I dagarna får Rasmus Häggkvist veta om han kommit in på en sommarforskningsskola för de 80 främsta eleverna i världen, där unga forskare väljer ut två svenskar.
– Jag ska försöka bli en av dem, det vore magiskt för då får jag forska på MIT (Massachusetts Institute of Technology, ett av världens främsta universitet, reds. anm.) i sex veckor vilket vore en perfekt möjlighet att bygga ytterligare nätverk, säger 17-åringen.
Hur hinner du med allt detta?
– Man får räkna minuterna på sina dagar. Det är inga problem att prioritera tiden, för när en brinner för något tycker en det är kul och gör en det så är det lätt att hinna med och blir aldrig betungande.